Ptáci

Ptáci (Aves) jsou skupinou obratlovců, kteří se vyvinuli z dinosaurů. Jsou endotermní a mají peří.

Moderní ptáci jsou bezzubí: mají zobákovité čelisti. Snášejí vejce s tvrdou skořápkou. Mají vysokou rychlost metabolismu, čtyřkomorové srdce a silnou, ale lehkou kostru.

Ptáci žijí po celém světě. Jejich velikost se pohybuje od 5 cm velkého kolibříka až po 2,70 m velkého pštrosa. Jsou třídou čtyřnožců s největším počtem žijících druhů: asi deset tisíc. Více než polovinu z nich tvoří vrubozobí ptáci, někdy označovaní jako okounějící ptáci.

Ptáci jsou nejbližšími žijícími příbuznými krokodýlů. Fosilní nálezy ukazují, že se ptáci vyvinuli z opeřených teropodních dinosaurů.

Moderní ptáci nejsou potomky archeopteryxe. Podle důkazů DNA se moderní ptáci (Neornithes) vyvinuli ve střední až svrchní křídě. Novější odhady, využívající nový způsob kalibrace molekulárních hodin, ukázaly, že moderní ptáci vznikli na počátku svrchní křídy. K diverzifikaci však došlo až v období kolem křídově-paleogenního vymírání.

Vymírání v křídě a paleogénu před 66 miliony let vyhubilo všechny neptačí linie dinosaurů. Ptáci, zejména ti z jižních kontinentů, tuto událost přežili a poté migrovali do jiných částí světa.

Primitivní dinosauři podobní ptákům patří do širší skupiny Avialae. Byli nalezeni již v polovině jurského období, asi před 170 miliony let. Mnozí z těchto raných "stonkových ptáků", jako například Anchiornis, ještě nebyli schopni plně motorizovaného letu. Mnozí z nich měli primitivní znaky, jako jsou zuby v čelistech a dlouhé kostěné ocasy.

Ptáci mají v závislosti na druhu více či méně vyvinutá křídla. Jedinými známými skupinami bez křídel jsou vyhynulí ptáci moa a sloni. Křídla, která se vyvinula z předních končetin, dala ptákům schopnost létat. Později se mnoho skupin vyvinulo s redukovanými křídly, jako jsou například běžci, tučňáci a mnoho ostrovních druhů ptáků. Trávicí a dýchací soustava ptáků je také přizpůsobena letu. Některé druhy ptáků žijících ve vodním prostředí, zejména mořští a někteří vodní ptáci, se vyvinuli jako dobří plavci.

Někteří ptáci, zejména vrány a papoušci, patří mezi nejinteligentnější zvířata. Některé druhy ptáků vyrábějí a používají nástroje. Mnoho společenských druhů si předává znalosti z generace na generaci, což je forma kultury. Mnoho druhů každoročně migruje na velké vzdálenosti. Ptáci jsou společenští. Dorozumívají se vizuálními signály, voláním a ptačím zpěvem. Vyznačují se sociálním chováním, jako je kooperativní rozmnožování a lov, hejnkování a hromadný útok na dravce.

Většina ptačích druhů je společensky monogamní, obvykle po jednu hnízdní sezónu, někdy po několik let, ale zřídkakdy po celý život. Jiné druhy jsou polygynní (jeden samec s mnoha samicemi) nebo vzácně polyandrické (jedna samice s mnoha samci). Ptáci plodí potomstvo snášením vajec, která jsou oplodněna pohlavním rozmnožováním. Často jsou snesena do hnízda a inkubována rodiči. Většina ptáků má po vylíhnutí delší období rodičovské péče. Někteří ptáci, např. slepice, snášejí vejce i neoplozená, z neoplozených vajec však potomci nevznikají.

Mnoho druhů ptáků je pro člověka potravou. Domestikovaní i nedomestikovaní ptáci (drůbež a zvěř) jsou zdrojem vajec, masa a peří. Zpěvní ptáci, papoušci a další druhy jsou oblíbení jako domácí mazlíčci. Guáno se sbírá a používá jako hnojivo. Ptáci se vyskytují v celé lidské kultuře. Od 17. století vyhynulo v důsledku lidské činnosti asi 120-130 druhů a stovky dalších již dříve. Lidská činnost ohrožuje vyhynutím asi 1 200 ptačích druhů, přestože probíhají snahy o jejich ochranu. Rekreační pozorování ptáků je důležitou součástí ekoturistiky.

Barvy ptáků

Ptáci mají obrovskou škálu barev. Tyto barvy mohou být pro ptáky užitečné dvěma způsoby. Kamuflážní barvy pomáhají ptáka skrýt a jasné barvy umožňují identifikovat ptáka pro ostatní jedince stejného druhu. Často je jasně zbarvený samec, zatímco samice je maskovaná.

Maskování ptáků

Mnoho ptáků je hnědých, zelených nebo šedých. Díky těmto barvám je pták hůře viditelný, maskuje se. Nejběžnější barvou je hnědá. Mezi hnědé ptáky patří: vrabci, emu, drozdi, skřivani, orli a sokoli a samice mnoha druhů ptáků, jako jsou: pěnkavy, kachny, kosi a hraboši. Pokud se hnědý pták nachází v dlouhé trávě nebo mezi kmeny stromů či skalami, je maskován. Ptáci, kteří žijí v dlouhé trávě, mají často hnědé peří poseté černými pruhy, které vypadají jako stíny. V dlouhém rákosí je koňadra téměř neviditelná. Jiní ptáci, včetně špačků a mihulí, mají poměrně tmavé zbarvení, ale jsou skvrnití drobnými skvrnami, které vypadají jako kapky deště na listech.

Mnoho ptáků z horkých zemí je zelených nebo mají zelené peří, zejména papoušci. Ptáci, kteří žijí na zelených stromech, mají často zelená záda, i když mají světle zbarvená prsa. Ze zadní strany jsou ptáci maskovaní. To je velmi užitečné při sezení na hnízdě. Jasně zbarvená hruď ptáka je skrytá. Budníčci jsou chováni v různých barvách, například modré, bílé a fialové, ale ve volné přírodě jsou téměř všichni zelenožlutí. Přestože velmi dobře létají, obvykle tráví hodně času na zemi, kde se živí semeny trav. Jejich žlutočerně pruhovaný hřbet jim pomáhá skrývat se ve stínu, který vytváří dlouhá suchá tráva, zatímco jejich zelená hruď má podobnou barvu jako listy gumovníků.

Mezi šedé ptáky patří většina holubů a holubic, jeřábi, čápi a volavky. Šedí ptáci jsou často ptáci žijící na skalách, jako jsou holubi, nebo ptáci, kteří sedí na mrtvých kmenech stromů a vypadají jako ulomená větev. Vodní ptáci, jako jsou volavky, mají často světle šedou barvu, díky níž si ryby hůře všimnou, že pták stojí a hledá dole něco k ulovení. Vodní ptáci, bez ohledu na to, jakou barvu mají nahoře, jsou často zespodu bílí, takže když se ryba podívá nahoru, vypadá pták jako součást oblohy.

Mezi černé ptáky patří vrány, havrani a samci kosů. Někteří tmavě zbarvení ptáci tráví poměrně hodně času na zemi a poskakují ve stínu pod keři. Mezi tyto ptáky patří samec kosa černého a kos saténový, který není černý, ale velmi tmavě modrý. Vrány a havrani v zimě často hřadují vysoko na holých stromech, kde jejich černý tvar proti obloze vypadá jako tmavé holé větve.

Výrazné barvy

Mnozí ptáci nejsou maskovaní, ale vynikají pestrými barvami. Většinou se jedná o samce, jejichž samice jsou nevýrazné a maskované. Funkce barev je dvojí. Zaprvé jim barvy pomáhají získat partnery a zadruhé je barvy identifikují pro ostatní samce stejného druhu. Mnoho ptáků je teritoriálních, zejména v období hnízdění. Vydávají teritoriální zvuky a jsou snadno viditelní. Tím dávají ostatním samcům najevo, že budou své území bránit. Jejich konkurentům vysílá signál "hledejte jinde".

Někteří ptáci jsou proslulí svou barvou a jsou podle ní pojmenováni, např. modrý pták, azurový králíček, zlatý bažant, šarlatový makak, fialový králíček a robin.

Mnoho dalších ptáků je velmi pestře zbarveno v nesčetných kombinacích. Někteří z nejbarevnějších ptáků jsou zcela běžní, například bažanti, pávi, domácí drůbež a papoušci. Mezi pestrobarevné drobné ptáky patří sýkory modřinky, pěnkavy zlaté, kolibříci, brhlíci a včelojedi (kterým se také říká duhoví ptáci). Někteří ptáci, jako například ptáci rajští na Papui-Nové Guineji, mají tak krásné peří, že byli kvůli němu loveni.

Nejlepším příkladem barevného projevu, který má přilákat partnera, je páv. Také samci domácího ptactva a ptáků z džungle mají dlouhá lesklá pera nad ocasem a také dlouhá pera na krku, která mohou mít jinou barvu než křídla a tělo. Existuje jen velmi málo druhů ptáků (např. papoušek eklektus), u nichž je samice barevnější než samec.

"Ptáci s peřím" jsou černobílí. Mezi černobílé ptáky patří straky, husy pěnkavy, pelikáni a australské straky (které ve skutečnosti strakami nejsou). Ptáci v peří mají často jasně zbarvený zobák a žluté nebo červené nohy. Bažant stříbřitý, jehož dlouhý bílý ocas je proužkovaný jemnými černými pruhy, má pestře zbarvenou tvář.

·        

Papoušek královský, Austrálie

·        

Běžný kačer obecný

·        

·        

Flamingo

·        

Volavka zlatá.

·        

Himálajský modrásek

·        

Malajská pitta páskovaná

Koroptev šedáZoom
Koroptev šedá

Tato sova Scops je na pozadí stromu téměř neviditelná.Zoom
Tato sova Scops je na pozadí stromu téměř neviditelná.

Pár mandarínských kachen. Dobrý příklad obecného pravidla: samci jsou nápadní ptáci, samice jsou chundelaté.Zoom
Pár mandarínských kachen. Dobrý příklad obecného pravidla: samci jsou nápadní ptáci, samice jsou chundelaté.

Barvy ptáků

Ptáci mají obrovskou škálu barev. Tyto barvy mohou být pro ptáky užitečné dvěma způsoby. Kamuflážní barvy pomáhají ptáka skrýt a jasné barvy umožňují identifikovat ptáka pro ostatní jedince stejného druhu. Často je jasně zbarvený samec, zatímco samice je maskovaná.

Maskování ptáků

Mnoho ptáků je hnědých, zelených nebo šedých. Díky těmto barvám je pták hůře viditelný, maskuje se. Nejběžnější barvou je hnědá. Mezi hnědé ptáky patří: vrabci, emu, drozdi, skřivani, orli a sokoli a samice mnoha druhů ptáků, jako jsou: pěnkavy, kachny, kosi a hraboši. Pokud se hnědý pták nachází v dlouhé trávě nebo mezi kmeny stromů či skalami, je maskován. Ptáci, kteří žijí v dlouhé trávě, mají často hnědé peří poseté černými pruhy, které vypadají jako stíny. V dlouhém rákosí je koňadra téměř neviditelná. Jiní ptáci, včetně špačků a mihulí, mají poměrně tmavé zbarvení, ale jsou skvrnití drobnými skvrnami, které vypadají jako kapky deště na listech. Ptáci mohou také maskovat svá hnízda.

Mnoho ptáků z horkých zemí je zelených nebo mají zelené peří, zejména papoušci. Ptáci, kteří žijí na zelených stromech, mají často zelená záda, i když mají světle zbarvená prsa. Ze zadní strany jsou ptáci maskovaní. To je velmi užitečné při sezení na hnízdě. Jasně zbarvená hruď ptáka je skrytá. Budníčci jsou chováni v různých barvách, například modré, bílé a fialové, ale ve volné přírodě jsou téměř všichni zelenožlutí. Přestože velmi dobře létají, obvykle tráví hodně času na zemi, kde se živí semeny trav. Jejich žlutočerně pruhovaný hřbet jim pomáhá skrývat se ve stínu, který vytváří dlouhá suchá tráva, zatímco jejich zelená hruď má podobnou barvu jako listy gumovníků.

Mezi šedé ptáky patří většina holubů a holubic, jeřábi, čápi a volavky. Šedí ptáci jsou často ptáci žijící na skalách, jako jsou holubi, nebo ptáci, kteří sedí na mrtvých kmenech stromů a vypadají jako ulomená větev. Vodní ptáci, jako jsou volavky, mají často světle šedou barvu, díky níž si ryby hůře všimnou, že pták stojí a hledá dole něco k ulovení. Vodní ptáci, bez ohledu na to, jakou barvu mají nahoře, jsou často zespodu bílí, takže když se ryba podívá nahoru, vypadá pták jako součást oblohy.

Mezi černé ptáky patří vrány, havrani a samci kosů. Někteří tmavě zbarvení ptáci tráví poměrně hodně času na zemi a poskakují ve stínu pod keři. Mezi tyto ptáky patří samec kosa černého a kos saténový, který není černý, ale velmi tmavě modrý. Vrány a havrani v zimě často hřadují vysoko na holých stromech, kde jejich černý tvar proti obloze vypadá jako tmavé holé větve.

Výrazné barvy

Mnozí ptáci nejsou maskovaní, ale vynikají pestrými barvami. Většinou se jedná o samce, jejichž samice jsou nevýrazné a maskované. Funkce barev je dvojí. Zaprvé jim barvy pomáhají získat partnery a zadruhé je barvy identifikují pro ostatní samce stejného druhu. Mnoho ptáků je teritoriálních, zejména v období hnízdění. Vydávají teritoriální zvuky a jsou snadno viditelní. Tím dávají ostatním samcům najevo, že budou své území bránit. Jejich konkurentům vysílá signál "hledejte jinde".

Někteří ptáci jsou proslulí svou barvou a jsou podle ní pojmenováni, např. modrý pták, azurový králíček, zlatý bažant, šarlatový makak, fialový králíček a robin.

Mnoho dalších ptáků je velmi pestře zbarveno v nesčetných kombinacích. Někteří z nejbarevnějších ptáků jsou zcela běžní, například bažanti, pávi, domácí drůbež a papoušci. Mezi pestrobarevné drobné ptáky patří sýkory modřinky, pěnkavy zlaté, kolibříci, brhlíci a včelojedi (kterým se také říká duhoví ptáci). Někteří ptáci, jako například ptáci rajští na Papui-Nové Guineji, mají tak krásné peří, že byli kvůli němu loveni.

Nejlepším příkladem barevného projevu, který má přilákat partnera, je páv. Také samci domácího ptactva a ptáků z džungle mají dlouhá lesklá pera nad ocasem a také dlouhá pera na krku, která mohou mít jinou barvu než křídla a tělo. Existuje jen velmi málo druhů ptáků (např. papoušek eklektus), u nichž je samice barevnější než samec.

"Ptáci s peřím" jsou černobílí. Mezi černobílé ptáky patří straky, husy pěnkavy, pelikáni a australské straky (které ve skutečnosti strakami nejsou). Ptáci v peří mají často jasně zbarvený zobák a žluté nebo červené nohy. Bažant stříbřitý, jehož dlouhý bílý ocas je proužkovaný jemnými černými pruhy, má pestře zbarvenou tvář.

·        

Papoušek královský, Austrálie

·        

Běžný kačer obecný

·        

·        

Flamingo

·        

Volavka zlatá.

·        

Himálajský modrásek

·        

Malajská pitta páskovaná

Pár mandarínských kachen. Dobrý příklad obecného pravidla: samci jsou nápadní ptáci, samice jsou chundelaté.Zoom
Pár mandarínských kachen. Dobrý příklad obecného pravidla: samci jsou nápadní ptáci, samice jsou chundelaté.

Tato sova Scops je na pozadí stromu téměř neviditelná.Zoom
Tato sova Scops je na pozadí stromu téměř neviditelná.

Koroptev šedáZoom
Koroptev šedá

Let

Většina ptáků umí létat. Dělají to tak, že se křídly vznášejí ve vzduchu. Zakřivené plochy křídel způsobují vzdušné proudy (vítr), které ptáka zvedají. Mávání křídly udržuje proud vzduchu v pohybu, čímž vytváří vztlak, a zároveň posouvá ptáka vpřed.

Někteří ptáci mohou plachtit ve vzdušných proudech bez mávání. Mnoho ptáků tento způsob používá, když se chystají přistát. Někteří ptáci se také mohou vznášet a zůstat na jednom místě. Tuto metodu používají draví ptáci, například sokoli, kteří hledají něco k snědku. Také rackové se umí vznášet, zejména pokud fouká silný vítr. Nejzkušenějšími vznášejícími se ptáky jsou drobní kolibříci, kteří dokážou mlátit křídly dopředu i dozadu a zůstat zcela nehybně ve vzduchu, zatímco ponořují své dlouhé zobáky do květů, aby se nakrmili sladkým nektarem.

·        

Hejno labutí tundrových letí ve tvaru písmene V.

·        

Tento orel mořský v Kennedyho vesmírném středisku se vznáší.

·        

Albatros potulný může za letu spát.

·        

Velká široká křídla supa umožňují vzlétnout bez mávání.

·        

Měkké peří sovy umožňuje tichý let.

·        

Někteří ptáci, jako například křepelka, žijí převážně na zemi.

·        

Kasuár neumí létat, ale dokáže se bránit.

·        

Ploutve tučňáka jsou vhodné k plavání.

Typy letu

Různé druhy ptáků mají různé potřeby. Jejich křídla jsou přizpůsobena způsobu letu.

Velcí dravci, jako jsou orli, kteří tráví hodně času ve větru, mají velká a široká křídla. Hlavní letová pera jsou dlouhá a široká. Pomáhají orlovi udržet se na stoupavých vzdušných proudech, aniž by spotřeboval mnoho energie, zatímco orel se dívá na zem pod sebou, aby našel další potravu. Když orel spatří nějakého malého tvora v pohybu, může zavřít křídla a spadnout z oblohy jako střela, a když dopadne na zem, opět otevře svá velká křídla, aby zpomalil. Největší orel na světě, orel filipínský, má rozpětí křídel široké asi 2 m. V současné době se jeho křídla pohybují v rozmezí 1,5 m.

Ptáci, kteří žijí na pastvinách nebo v otevřených lesích a živí se ovocem, hmyzem a plazy, často tráví spoustu času létáním na krátké cesty za potravou a vodou. Mají křídla, která jsou tvarována podobně jako u orlů, ale jsou kulatější a nejsou tak vhodná pro stoupání. Patří k nim mnoho australských ptáků, například kakadu.

Ptáci, jako jsou husy, kteří migrují z jedné země do druhé, létají na velmi dlouhé vzdálenosti. Jejich křídla jsou velká a silná, protože ptáci jsou velcí a na dlouhý let si dělají zásoby potravy. Stěhovaví vodní ptáci obvykle tvoří rodinné skupiny o 12-30 ptácích. Létají velmi vysoko a využívají dlouhé proudy vzduchu, které v různých ročních obdobích vanou od severu k jihu. Jsou velmi dobře organizovaní, často létají ve tvaru písmene V. Husy vzadu se nemusí tak usilovně třepetat, jsou taženy větrem těch vpředu. Každou chvíli se střídají ve vedení, aby si přední pták, který odvádí nejvíce práce a udává tempo, mohl odpočinout. Husy a labutě jsou nejvýše létající ptáci, kteří při migraci dosahují výšky 8 000 metrů i více. Husy za letu často hlasitě troubí. Předpokládá se, že tak činí, aby podpořily vůdce a pomohly mladým.

Ptáci, kteří létají velmi rychle, jako jsou např. vlaštovky a čejky, mají dlouhá úzká špičatá křídla. Tito ptáci potřebují velkou rychlost, protože se živí hmyzem a většinu z něj uloví za letu. Tito ptáci také migrují. Často se shromažďují v obrovských hejnech čítajících tisíce ptáků, kteří se pohybují společně jako vířící mrak.

Ptáci, kteří žijí v keřích a větvích, mají trojúhelníková křídla, která jim pomáhají měnit směr. Mnozí lesní ptáci umí máváním nabrat rychlost a pak plynule plachtit mezi stromy a při tom se naklánět, aby se vyhnuli různým předmětům. V tomto způsobu létání jsou zběhlí členové čeledi zimolezovitých.

Ptáci, jako jsou sovy, kteří loví v noci, mají křídla s měkkým zaobleným peřím, takže se hlasitě netřepotají. Ptáci, kteří v noci nespí, se nazývají noční ptáci. Ptáci, kteří jsou vzhůru přes den, jsou denní ptáci.

Albatros stěhovavý a rybák polární mohou strávit několik let bez přistání. Dokážou spát při plachtění a mají křídla, která, když jsou roztažená doprava, vypadají jako křídla tryskového letadla.

Ptáci jako kuřata, kteří se živí převážně na zemi a křídla používají pouze k letu do bezpečí, mají malá křídla.

Stáda

Hejna ptáků mohou být velmi dobře organizovaná tak, aby se starala o všechny členy hejna. Studie malých hejn ptáků, jako jsou vrabci stromoví, ukazují, že spolu zřetelně komunikují, protože někdy mohou tisíce ptáků létat v těsné formaci a spirálovitě, aniž by se srazili (nebo do sebe vletěli).

Dva běžné způsoby chování hejn ptáků jsou hlídání a průzkum. Když se hejno ptáků krmí, je běžné, že jeden pták sedí na vyvýšeném místě a hlídá hejno. Stejně tak když hejno spí, často jeden pták zůstává vzhůru. U velkých hejn je také běžné, že když letí do nové oblasti, posílají před sebou jednoho nebo dva ptáky. Hlídkující ptáci mohou sledovat terén, aby našli potravu, vodu a vhodná místa k hnízdění.

Nelétaví ptáci

Někteří ptáci nelétají. Patří mezi ně běhající ptáci, jako jsou pštrosi a emu, a ptáci žijící v oceánech, velká čeleď tučňáků.

Pštrosi a emu nepotřebují létat, protože se sice živí a hnízdí na zemi, ale jejich velká velikost a rychlost je chrání. Někteří jiní ptáci živící se na zemi takové štěstí neměli. Někteří ptáci, například dodo a kiwi, byli ptáci živící se na zemi a žili v bezpečí na ostrovech, kde nebylo nic nebezpečného, co by je mohlo sežrat. Ztratili schopnost letu. Kiviové jsou ohroženi, protože evropské osídlení Nového Zélandu přineslo zvířata, jako jsou kočky, psi a krysy, která kiviové zabíjejí a jedí jejich vejce. Kiviové a také vzácný novozélandský zemní papoušek však přežili. V případě dodů byli tlustí a chutní. Námořníci je zabíjeli a jedli tak dlouho, dokud nezůstal žádný. Dalšími nelétavými ptáky, kteří vymizeli, jsou buřňák velký a moa.

Tučňáci tráví mnoho času na moři, kde jim hrozí nebezpečí ze strany tuleňů. Na souši žijí obvykle v oblastech, kde jim až do příchodu evropských osadníků se psy a kočkami nehrozilo příliš velké nebezpečí. Jejich křídla se přizpůsobila životu v moři a stala se ploutvemi, které jim pomáhají při velmi rychlém plavání.

Let

Většina ptáků umí létat. Dělají to tak, že se křídly vznášejí ve vzduchu. Zakřivené plochy křídel způsobují vzdušné proudy (vítr), které ptáka zvedají. Mávání křídly udržuje proud vzduchu v pohybu, čímž vytváří vztlak, a zároveň posouvá ptáka vpřed.

Někteří ptáci mohou plachtit ve vzdušných proudech bez mávání. Mnoho ptáků tento způsob používá, když se chystají přistát. Někteří ptáci se také mohou vznášet a zůstat na jednom místě. Tuto metodu používají draví ptáci, například sokoli, kteří hledají něco k snědku. Také rackové se umí vznášet, zejména pokud fouká silný vítr. Nejzkušenějšími vznášejícími se ptáky jsou drobní kolibříci, kteří dokážou mlátit křídly dopředu i dozadu a zůstat zcela nehybně ve vzduchu, zatímco ponořují své dlouhé zobáky do květů, aby se nakrmili sladkým nektarem.

·        

Hejno labutí tundrových letí ve tvaru písmene V.

·        

Tento orel mořský v Kennedyho vesmírném středisku se vznáší.

·        

Albatros potulný může za letu spát.

·        

Velká široká křídla supa umožňují vzlétnout bez mávání.

·        

Měkké peří sovy umožňuje tichý let.

·        

Někteří ptáci, jako například křepelka, žijí převážně na zemi.

·        

Kasuár neumí létat, ale dokáže se bránit.

·        

Ploutve tučňáků jsou vhodné k plavání.

Typy letu

Různé druhy ptáků mají různé potřeby. Jejich křídla jsou přizpůsobena způsobu letu.

Velcí dravci, jako jsou orli, kteří tráví hodně času ve větru, mají velká a široká křídla. Hlavní letová pera jsou dlouhá a široká. Pomáhají orlovi udržet se na stoupavých vzdušných proudech, aniž by spotřeboval mnoho energie, zatímco orel se dívá na zem pod sebou, aby našel další potravu. Když orel spatří nějakého malého tvora v pohybu, může zavřít křídla a spadnout z oblohy jako střela, a když dopadne na zem, opět otevře svá velká křídla, aby zpomalil. Největší orel na světě, orel filipínský, má rozpětí křídel široké asi 2 m. V současné době se jeho křídla pohybují v rozmezí 1,5 m.

Ptáci, kteří žijí na pastvinách nebo v otevřených lesích a živí se ovocem, hmyzem a plazy, často tráví spoustu času létáním na krátké cesty za potravou a vodou. Mají křídla, která jsou tvarována podobně jako u orlů, ale jsou kulatější a nejsou tak vhodná pro stoupání. Patří k nim mnoho australských ptáků, například kakadu.

Ptáci, jako jsou husy, kteří migrují z jedné země do druhé, létají na velmi dlouhé vzdálenosti. Jejich křídla jsou velká a silná, protože ptáci jsou velcí a na dlouhý let si dělají zásoby potravy. Stěhovaví vodní ptáci obvykle tvoří rodinné skupiny o 12-30 ptácích. Létají velmi vysoko a využívají dlouhé proudy vzduchu, které v různých ročních obdobích vanou od severu k jihu. Jsou velmi dobře organizovaní, často létají ve tvaru písmene V. Husy vzadu se nemusí tak usilovně třepetat, jsou taženy větrem těch vpředu. Každou chvíli se střídají ve vedení, aby si přední pták, který odvádí nejvíce práce a udává tempo, mohl odpočinout. Husy a labutě jsou nejvýše létající ptáci, kteří při migraci dosahují výšky 8 000 metrů i více. Husy za letu často hlasitě troubí. Předpokládá se, že tak činí, aby podpořily vůdce a pomohly mladým.

Ptáci, kteří létají velmi rychle, jako jsou např. vlaštovky a čejky, mají dlouhá úzká špičatá křídla. Tito ptáci potřebují velkou rychlost, protože se živí hmyzem a většinu z něj uloví za letu. Tito ptáci také migrují. Často se shromažďují v obrovských hejnech čítajících tisíce ptáků, kteří se pohybují společně jako vířící mrak.

Ptáci, kteří žijí v keřích a větvích, mají trojúhelníková křídla, která jim pomáhají měnit směr. Mnozí lesní ptáci umí máváním nabrat rychlost a pak plynule plachtit mezi stromy a při tom se naklánět, aby se vyhnuli různým předmětům. V tomto způsobu létání jsou zběhlí členové čeledi zimolezovitých.

Ptáci, jako jsou sovy, kteří loví v noci, mají křídla s měkkým zaobleným peřím, takže se hlasitě netřepotají. Ptáci, kteří v noci nespí, se nazývají noční ptáci. Ptáci, kteří jsou vzhůru přes den, jsou denní ptáci.

Albatros stěhovavý a rybák polární mohou strávit několik let bez přistání. Dokážou spát při plachtění a mají křídla, která, když jsou roztažená doprava, vypadají jako křídla tryskového letadla.

Ptáci jako kuřata, kteří se živí převážně na zemi a křídla používají pouze k letu do bezpečí, mají malá křídla.

Stáda

Hejna ptáků mohou být velmi dobře organizovaná tak, aby se starala o všechny členy hejna. Studie malých hejn ptáků, jako jsou vrabci stromoví, ukazují, že spolu zřetelně komunikují, protože někdy mohou tisíce ptáků létat v těsné formaci a spirálovitě, aniž by se srazili (nebo do sebe vletěli).

Dva běžné způsoby chování hejn ptáků jsou hlídání a průzkum. Když se hejno ptáků krmí, je běžné, že jeden pták sedí na vyvýšeném místě a hlídá hejno. Stejně tak když hejno spí, často jeden pták zůstává vzhůru. U velkých hejn je také běžné, že když letí do nové oblasti, posílají před sebou jednoho nebo dva ptáky. Hlídkující ptáci mohou sledovat terén, aby našli potravu, vodu a vhodná místa k hnízdění.

Nelétaví ptáci

Někteří ptáci nelétají. Patří mezi ně běhající ptáci, jako jsou pštrosi a emu, a ptáci žijící v oceánech, velká čeleď tučňáků.

Pštrosi a emu nepotřebují létat, protože se sice živí a hnízdí na zemi, ale jejich velká velikost a rychlost je chrání. Někteří jiní ptáci živící se na zemi takové štěstí neměli. Někteří ptáci, například dodo a kiwi, byli ptáci živící se na zemi a žili v bezpečí na ostrovech, kde nebylo nic nebezpečného, co by je mohlo sežrat. Ztratili schopnost letu. Kiviové jsou ohroženi, protože evropské osídlení NovéhoZélandu přineslo zvířata, jako jsou kočky, psi a krysy, která kiviové zabíjejí a jedí jejich vejce. Kiviové a také vzácný novozélandský zemní papoušek však přežili. V případě dodů byli tlustí a chutní. Námořníci je zabíjeli a jedli tak dlouho, dokud nezůstal žádný. Dalšími nelétavými ptáky, kteří vymizeli, jsou buřňák velký a moa.

Tučňáci tráví mnoho času na moři, kde jim hrozí nebezpečí ze strany tuleňů. Na souši žijí obvykle v oblastech, kde jim až do příchodu evropských osadníků se psy a kočkami nehrozilo příliš velké nebezpečí. Jejich křídla se přizpůsobila životu v moři a stala se ploutvemi, které jim pomáhají při velmi rychlém plavání.

Trávení

Moderní ptáci nemají zuby, ale přesto musí potravu před trávením rozmělnit. Nejprve mají podél krku (jícnu) žlázy. V něm se ukládá potrava před trávením. Pták tak může sníst několik potravin a pak odletět na klidné místo, kde je stráví.

Následuje žaludek se dvěma velmi odlišnými částmi. Jedna část je jako rovná dutá tyčinka, která vylučuje mírnou kyselinu chlorovodíkovou a enzym na štěpení bílkovin. Druhou částí žaludku je žaludek. Ten je svalnatý a rozmělňuje obsah. U býložravých ptáků obsahuje žaludek některé gastrolity (malé kamínky nebo kousky drti). Kosti ryb se většinou rozpustí v žaludeční kyselině. Částečně natrávená a rozmělněná potrava nyní putuje do střeva, kde se trávení dokončí a poté se většina obsahu vstřebá. Vše nestravitelné, například zbytky peří, je vyvrhováno ústy, nikoli kloakou.

Tento systém je účinný a masožraví ptáci dokáží spolknout poměrně velkou kořist. Volavka modrá může úspěšně spolknout rybu velkou jako kapr. Dravci se živí tak, že kořist přidrží a roztrhají zobákem.

Trávení

Moderní ptáci nemají zuby a mnozí z nich polykají kořist vcelku. Přesto musí potravu před trávením rozbít. Nejprve mají podél krku (jícnu) žlázy. V něm se ukládá potrava před trávením. Takto může pták sníst několik položek a pak odletět na klidné místo, kde je stráví.

Následuje žaludek se dvěma velmi odlišnými částmi. Jedna část je jako rovná dutá tyčinka, která vylučuje mírnou kyselinu chlorovodíkovou a enzym na štěpení bílkovin. Druhou částí žaludku je žaludek. Ten je svalnatý a rozmělňuje obsah. U býložravých ptáků obsahuje žaludek některé gastrolity (malé kamínky nebo kousky drti). Kosti ryb se většinou rozpustí v žaludeční kyselině. Částečně natrávená a rozmělněná potrava nyní putuje do střeva, kde je trávení dokončeno a většina obsahu se vstřebá. Vše nestravitelné, například zbytky peří, je vyvrhováno ústy, nikoli kloakou.

Tento systém je účinný a masožraví ptáci dokáží spolknout poměrně velkou kořist. Volavka modrá může úspěšně spolknout rybu velkou jako kapr. Dravci žerou tak, že kořist přidrží nohou a zobákem ji roztrhají.

Reprodukce

Páření

Ačkoli jsou ptáci teplokrevní tvorové jako savci, nerodí živá mláďata. Kladou vejce stejně jako plazi, ale skořápka ptačího vejce je tvrdá. Ptačí mládě roste uvnitř vejce a po několika týdnech se vylíhne (vyklube z vejce).

Ptáci v chladném podnebí mají obvykle hnízdní období jednou ročně na jaře. Stěhovaví ptáci mohou mít dvě jara a dvě období páření v roce. Stejně tak ptáci žijící v horkém podnebí.

V období hnízdění si ptáci vybírají partnery. Někteří ptáci se páří na celý život, podobně jako manželské páry. Mezi tyto ptáky patří holubi, husy a jeřábi. Jiní ptáci si každý rok hledají nové partnerky a někdy má ptačí samec nebo kohout několik manželek.

U ptáků, kteří si vybírají nové partnery, je součástí hnízdní sezóny i vystavování. Ptačí samci dělají nejrůznější věci, aby přilákali samice. Patří mezi ně zpěv, tanec, předvádění peří a stavba krásného hnízda. Někteří samci ptáků mají nádherné peří pro přilákání samic. Nejznámější je páv, který dokáže rozprostřít peří nad ocasem do obrovského vějíře.

·        

Přehlídka pávů

·        

Stejně jako většina jeřábů se i jeřáb sarus páří na celý život a páry spolu tančí.

·        

Hnízdo Emu.

·        

Hnízdo vrabců domácích.

Hnízdění

Jakmile si ptáci najdou partnery, najdou si vhodné místo ke snášení vajec. Představa o vhodném místě se u jednotlivých druhů liší, většina z nich však staví ptačí hnízda. Robinové si vytvoří krásné malé kulaté hnízdo z propletené trávy a pečlivě ho vystelou peřím, kousky chmýří a dalšími měkkými věcmi. Vlaštovky rády hnízdí v blízkosti jiných vlaštovek. Hnízda si stavějí z malých hliněných kapek, často na trámu u střechy budovy, kde jsou dobře chráněná. Mnoho ptáků má rádo dutý strom, ve kterém hnízdí. Hnízda orlů jsou často jen hromady mrtvého dřeva na vrcholu nejvyššího stromu nebo hory. Krocani křovináři se škrábou na obrovskou hromadu listí, která může mít v průměru až 10 metrů. Hejnařky snášejí vejce na skalní police bez jakéhokoli hnízda. Jejich vejce jsou tvarována tak, aby se kutálela dokola a nespadla ze skal. Kukačka si vlastní hnízdo nestaví. Snáší vejce do hnízda jiného ptáka a nechává je v jeho péči. Kukaččí vejce jsou maskována tak, aby vypadala jako vejce hostitele.

Po přípravě hnízda se ptáci spáří, aby byla vejce oplodněna a mláďata začala růst. Na rozdíl od savců mají ptáci pouze jeden otvor jako výstupní otvor pro tělní tekutiny a pro rozmnožování. Tento otvor se nazývá kloaka. Ptačí samice, nazývaná slepice, má dva vaječníky, z nichž levý obvykle produkuje vejce.

Většina samců ptáků nemá viditelné pohlavní orgány. Uvnitř samce se však nacházejí dvě varlata, která produkují spermie, jež jsou uloženy v kloace. Ptáci se páří třením kloak o sebe, i když u některých ptáků, zejména u velkých vodních ptáků, má samec uvnitř kloaky jakýsi penis.

Líhnutí

Jakmile se slepice spáří, snese oplozená vejce, v nichž rostou mláďata. Slepice vejce snáší do hnízda. Vejce může být jen jedno nebo jich může být více, tzv. snůška. Slepice mohou snést až patnáct obrovských tmavě zelených vajec v jedné snůšce. Po snesení se vejce inkubují neboli udržují v teple, aby se v nich vytvořila mláďata. Většina ptáků zůstává po celou hnízdní sezónu pohromadě a jednou z výhod je, že se o práci dělí. Mnozí ptáci se střídají v sezení na vejcích, takže každý dospělý může krmit.

Ne vždy tomu tak je. U emu se samec stará o mláďata a sedí. U tučňáků císařských je to také samec, kdo se stará o vejce. Vejce je pouze jedno, které drží na nohou a pod peřím a stojí ve velké skupině samců bez krmení, dokud se mládě nevylíhne. Zatímco se vejce líhnou, samice jsou na moři a krmí se, aby se po návratu mohly o mláďata starat.

Někteří ptáci kladou vejce dovnitř nebo na vrchol hromady listí a větviček. Hromádka funguje jako kompost. Rozklad tlejícího listí způsobuje zvýšení teploty. Jedná se o teplo uvolňované chemickou činností bakterií a hub při dýchání. Je to stejná reakce, která udržuje vysokou teplotu savců a ptáků. Rodiče opouštějí hromadu. Když se mláďata vylíhnou, jsou schopna se sama uživit.

U mnoha malých ptáků trvá líhnutí vajec 2-4 týdny. Albatrosům to trvá 80 dní. Během této doby samice ztratí velkou část své tělesné hmotnosti.

Nejrychleji se líhnou kukačky. Některým druhům kukaček to trvá jen 10 dní. To znamená, že když se vylíhnou v hnízdě svých ''náhradních rodičů'', vejce, která rodiče snesli, ještě nejsou hotová. Novorozené kukačky jsou nahé, slepé a ošklivé, ale jsou silné. Dostanou se pod všechna vejce, která jsou v hnízdě, a vyhodí je ven dříve, než se vylíhnou. To znamená, že kukačka má veškerou péči obou rodičů. Mláďata kukaček rychle rostou a často jsou větší než rodiče, kteří je krmí.

Když se mláďata vylíhnou, u většiny druhů ptáků je krmí oba rodiče a někdy i starší tety. Mají neustále otevřená ústa a často jsou velmi pestře zbarvená, což působí jako ''uvolňovač'', spouštěč, který rodiče stimuluje ke krmení. U ptáků, kteří se živí zrním a ovocem, rodiče potravu pro mláďata snědí a částečně stráví. Mládě ji pak opatrně vyvrhne do úst.

·        

Červenka obecná krmící mláďata

·        

Černá labuť a mláďata

·        

Rákosníček krmící mládě kukačky

·        

Dva kakaduové síroví z velkého hejna jsou na hlídce

Rodiny

Mnozí ptáci, zejména ti, kteří se páří na celý život, jsou velmi společenští a drží se pohromadě v rodinné skupině, která může čítat od 4 nebo 6 dospělých ptáků a jejich mláďat až po velmi početné hejno.

Jak mláďata rostou, vyměňují načechrané peří, které je pokrývá jako mláďata, za skutečné peří. V této fázi se jim říká mláďata. Ostatní členové rodiny mohou pomáhat s péčí o mláďata, krmit je a chránit je před útoky, zatímco rodiče krmí. Když mají mláďata nové peří, vylétnou z hnízda a učí se létat. U některých druhů ptáků, jako jsou holubi, na to rodiče dohlížejí, a jak mláďata sílí, dávají jim lekce létání, učí je plachtit, létat ve spirálách a přistávat jako odborníci.

Labutě se páří na celý životZoom
Labutě se páří na celý život

Reprodukce

Páření

Ačkoli jsou ptáci teplokrevní tvorové jako savci, nerodí živá mláďata. Kladou vejce stejně jako plazi, ale skořápka ptačího vejce je tvrdá. Ptačí mládě roste uvnitř vejce a po několika týdnech se vylíhne (vyklube z vejce).

Ptáci v chladném podnebí mají obvykle hnízdní období jednou ročně na jaře. Stěhovaví ptáci mohou mít dvě jara a dvě období páření v roce.

V období hnízdění si ptáci vybírají partnery. Někteří ptáci se páří na celý život, podobně jako manželské páry. Mezi tyto ptáky patří holubi, husy a jeřábi. Jiní ptáci si každý rok hledají nové partnerky a někdy má ptačí samec nebo kohout několik manželek.

U ptáků, kteří si vybírají nové partnery, je součástí hnízdní sezóny i vystavování. Ptačí samci dělají nejrůznější věci, aby přilákali samice. Patří mezi ně zpěv, tanec, předvádění peří a stavba krásného hnízda. Někteří samci ptáků mají nádherné peří pro přilákání samic. Nejznámější je páv, který dokáže rozprostřít peří nad ocasem do obrovského vějíře.

·        

Přehlídka pávů

·        

Stejně jako většina jeřábů se i jeřáb sarus páří na celý život a páry spolu tančí.

·        

Hnízdo Emu.

·        

Hnízdo vrabců domácích.

Hnízdění

Jakmile si ptáci najdou partnery, najdou si vhodné místo ke snášení vajec. Představa o vhodném místě se u jednotlivých druhů liší, většina z nich však staví ptačí hnízda. Robinové si vytvoří krásné malé kulaté hnízdo z propletené trávy a pečlivě ho vystelou peřím, kousky chmýří a dalšími měkkými věcmi. Vlaštovky rády hnízdí v blízkosti jiných vlaštovek. Hnízda si stavějí z malých hliněných kapek, často na trámu u střechy budovy, kde jsou dobře chráněná. Mnoho ptáků má rádo dutý strom, ve kterém hnízdí. Hnízda orlů jsou často jen hromady mrtvého dřeva na vrcholu nejvyššího stromu nebo hory. Krocani křovináři se škrábou na obrovskou hromadu listí, která může mít v průměru až 10 metrů. Hejnařky snášejí vejce na skalní police bez jakéhokoli hnízda. Jejich vejce jsou tvarována tak, aby se kutálela dokola a nespadla ze skal. Kukačka si vlastní hnízdo nestaví. Snáší vejce do hnízda jiného ptáka a nechává je v jeho péči. Kukaččí vejce jsou maskována tak, aby vypadala jako vejce hostitele.

Po přípravě hnízda se ptáci spáří, aby byla vejce oplodněna a mláďata začala růst. Na rozdíl od savců mají ptáci pouze jeden otvor jako výstupní otvor pro tělní tekutiny a pro rozmnožování. Tento otvor se nazývá kloaka. Ptačí samice, nazývaná slepice, má dva vaječníky, z nichž levý obvykle produkuje vejce.

Většina samců ptáků nemá viditelné pohlavní orgány. Uvnitř samce se však nacházejí dvě varlata, která produkují spermie, jež jsou uloženy v kloace. Ptáci se páří třením kloak o sebe, i když u některých ptáků, zejména u velkých vodních ptáků, má samec uvnitř kloaky jakýsi penis.

Líhnutí

Jakmile se slepice spáří, snese oplozená vejce, v nichž rostou mláďata. Slepice vejce snáší do hnízda. Vejce může být jen jedno nebo jich může být více, tzv. snůška. Slepice mohou snést až patnáct obrovských tmavě zelených vajec v jedné snůšce. Po snesení se vejce inkubují neboli udržují v teple, aby se v nich vytvořila mláďata. Většina ptáků zůstává po celou hnízdní sezónu pohromadě a jednou z výhod je, že se o práci dělí. Mnozí ptáci se střídají v sezení na vejcích, takže každý dospělý může krmit.

Ne vždy tomu tak je. U emu se samec stará o mláďata a sedí. U tučňáků císařských je to také samec, kdo se stará o vejce. Vejce je pouze jedno, které drží na nohou a pod peřím a stojí ve velké skupině samců bez krmení, dokud se mládě nevylíhne. Zatímco se vejce líhnou, samice jsou na moři a krmí se, aby se po návratu mohly o mláďata starat.

Někteří ptáci kladou vejce dovnitř nebo na vrchol hromady listí a větviček. Hromádka funguje jako kompost. Rozklad tlejícího listí způsobuje zvýšení teploty. Jedná se o teplo uvolňované chemickou činností bakterií a hub při dýchání. Je to stejná reakce, která udržuje vysokou teplotu savců a ptáků. Rodiče opouštějí hromadu. Když se mláďata vylíhnou, jsou schopna se sama uživit.

U mnoha malých ptáků trvá líhnutí vajec 2-4 týdny. Albatrosům to trvá 80 dní. Během této doby samice ztratí velkou část své tělesné hmotnosti.

Nejrychleji se líhnou kukačky. Některým druhům kukaček to trvá jen 10 dní. To znamená, že když se vylíhnou v hnízdě svých ''náhradních rodičů'', vejce, která rodiče snesli, ještě nejsou hotová. Novorozené kukačky jsou nahé, slepé a ošklivé, ale jsou silné. Dostanou se pod všechna vejce, která jsou v hnízdě, a vyhodí je ven dříve, než se vylíhnou. To znamená, že kukačka má veškerou péči obou rodičů. Mláďata kukaček rychle rostou a často jsou větší než rodiče, kteří je krmí.

Když se mláďata vylíhnou, u většiny druhů ptáků je krmí oba rodiče a někdy i starší tety. Mají neustále otevřená ústa a často jsou velmi pestře zbarvená, což působí jako ''uvolňovač'', spouštěč, který rodiče stimuluje ke krmení. U ptáků, kteří se živí zrním a ovocem, rodiče potravu pro mláďata snědí a částečně stráví. Poté ji opatrně vyvrhnou do úst mláděte.

·        

Červenka obecná krmící mláďata

·        

Černá labuť a mláďata

·        

Rákosníček krmící mládě kukačky

·        

Dva kakaduové síroví z velkého hejna jsou na hlídce

Rodiny

Mnozí ptáci, zejména ti, kteří se páří na celý život, jsou velmi společenští a drží se pohromadě v rodinné skupině, která může čítat od 4 nebo 6 dospělých ptáků a jejich mláďat až po velmi početné hejno.

Jak mláďata rostou, vyměňují načechrané peří, které je pokrývá jako mláďata, za skutečné peří. V této fázi se jim říká mláďata. Ostatní členové rodiny mohou pomáhat s péčí o mláďata, krmit je a chránit je před útoky, zatímco rodiče krmí. Když mají mláďata nové peří, vylétnou z hnízda a učí se létat. U některých druhů ptáků, jako jsou holubi, na to rodiče dohlížejí, a jak mláďata sílí, dávají jim lekce létání, učí je plachtit, létat ve spirálách a přistávat jako odborník.

Labutě se páří na celý životZoom
Labutě se páří na celý život

Komunikace

Většina ptáků je společenská zvířata, alespoň po určitou dobu. Dorozumívají se mezi sebou pomocí zvuků a projevů.

Téměř všichni ptáci se dorozumívají zvuky. Typy zvuků, které vydávají, se značně liší. Někteří ptáci umí zpívat a nazývají se zpěvní ptáci nebo vrabci. Příkladem jsou rorýsi, skřivani, kanáři, drozdi, slavíci. Korytnačky patří mezi vrabcovité ptáky, ale nezpívají. Mezi ptáky, kteří nejsou zpěvní, patří: holubi, rackové, orli, sovy a kachny. Papoušci nejsou zpěvní ptáci, i když je lze naučit zpívat lidské písně.

·        

Oblíbený zpěvný pták, rorýs obecný.

·        

Kohoutí kokrhání je známé ptačí volání.

·        

Křivka obecná, vynikající zpěvačka.

·        

Kavky pomohly Lorenzovi pochopit ptačí komunikaci.

Zpěvní ptáci

Všichni ptáci vydávají zvuky ("ptačí vokalizace"), ale ne všichni zpívají. Zpěvní ptáci jsou pěvci, z nichž mnozí mají krásné melodické písně. Zpěvy mají různé funkce. Nebezpečné volání se liší od teritoriálních písní a pářící volání je třetím typem. Také mláďata mohou mít jiná volání než dospělí. Poměrně časté jsou poznávací volání partnerů.

Co se týče původu písně, existují tři druhy:

  1. Ty, kde je píseň zcela zděděná a pták zpívá vždy stejnou píseň ve stejných situacích.
  2. Ty, u nichž je zpěv částečně zděděný, ale pták ho dolaďuje kopírováním ostatních. V takovém případě mohou partneři k identifikaci využít drobné rozdíly mezi voláním různých ptáků.
  3. Ty, kde je zpěv zcela naučený a pták často kopíruje zvuky ze svého okolí.

Většina zpěvných ptáků, kteří jsou chováni jako domácí mazlíčci, jako například kanárci, má několik melodií a několik variací.

Stejný druh ptáka zpívá v různých oblastech různé písně. Dobrým příkladem je currawong. Je to australský pták, který se podobá černobílé vráně. Na podzim se rodiny sdružují do velkých hejn a hodně zpívají. Currawongové z některých oblastí zpívají mnohem složitější písně než jiní. Obecně platí, že nejlépe zpívají currawongové z Modrých hor. Píseň currawongů lze zpívat sólově, ale často se předvádí jako sbor. Jeden pták se ujme vedení a zpívá "Warble-warble-warble-warble-warble!". Ostatní ptáci se přidají a zpívají "Wooooooo!". Když všichni ptáci znají píseň, sbor zazpívá část "Warble" a sólista zazpívá "Woo!". Píseň se rok od roku a místo od místa mění.

Lorenzovy studie

Rakouský přírodovědec Konrad Lorenz studoval způsob, jakým se ptáci dorozumívají, neboli jak spolu mluví. Zjistil, že každý druh ptáků má řadu zvuků, které vydává automaticky, když se cítí určitým způsobem. Ke každému zvuku patřila určitá činnost. Pokud se tedy pták bál, choval se vyděšeně a vydal vyděšený zvuk. Tím ostatním ptákům v okolí sdělil, že se děje něco děsivého.

Kdyby nad polem letělo hejno ptáků, volali by: "Leť! Leť!" Ale hladový pták, který dole uvidí něco dobrého k jídlu, by mohl začít volat "Jídlo! Jídlo!" Pokud by i ostatní ptáci měli hlad, volali by stejně, dokud by více ptáků nevolalo "Jídlo! Potrava!" než "Leť! Leť!". V tu chvíli by se smýšlení hejna změnilo. Někteří ptáci by začali křičet "Leť dolů! Leťte dolů!", když se snášeli z oblohy, až celé hejno začalo hlučně volat totéž.

Tyto komunikační zvuky jsou často krátké tvrdé zvuky, jako je cvrlikání, pištění, skřehotání a cvrlikání. Někdy jsou volání delší a hudebnější. Patří k nim například holubí "Rookety-coo" nebo kohoutí "Cockadoodledoo!". Pták tyto zvuky nemůže měnit. Vydávají je vždy stejným způsobem. Pták je uzamčen k vydávání jednotlivých zvuků pokaždé, když ho napadne určitá myšlenka. Spojení mezi tím, jak se cítí, a tím, jak volají, je vrozené: rodí se s ním. Některá volání jsou u některých druhů naučená. Pak je to tendence k učení, která je dědičná.

Kavka z Altenbergu

Konrad Lorenz si všiml, že když ptáci zpívají, často používají jako součást zpěvu mnoho svých běžných volání. Lorenz měl hejno kavek, které se rozprchlo během druhé světové války. Jednoho dne se starý pták vrátil. Po mnoho měsíců seděla na komíně a zpívala svou píseň, ale v písni stále vydávala volání, o kterém Lorenz věděl, že znamená: "Vrať se domů! Vrať se domů!" Jednoho dne k Lorenzovu velkému překvapení přiletěl z prolétajícího hejna ptačí sameček a připojil se k ní na komíně. Lorenz si byla jistá, že je to její dlouho ztracený "manžel", který konečně našel cestu domů.

Komunikace

Většina ptáků je společenská zvířata, alespoň po určitou dobu. Dorozumívají se mezi sebou pomocí zvuků a projevů.

Téměř všichni ptáci se dorozumívají zvuky. Typy zvuků, které vydávají, se značně liší. Někteří ptáci umí zpívat a nazývají se zpěvní ptáci nebo vrabci. Příkladem jsou rorýsi, skřivani, kanáři, drozdi, slavíci. Korytnačky patří mezi vrabcovité ptáky, ale nezpívají. Mezi ptáky, kteří nejsou zpěvní, patří: holubi, rackové, orli, sovy a kachny. Papoušci nejsou zpěvní ptáci, i když je lze naučit zpívat lidské písně.

·        

Oblíbený zpěvný pták, rorýs obecný.

·        

Kohoutí kokrhání je známé ptačí volání.

·        

Křivka obecná, vynikající zpěvačka.

·        

Kavky pomohly Lorenzovi pochopit ptačí komunikaci.

Zpěvní ptáci

Všichni ptáci vydávají zvuky ("ptačí vokalizace"), ale ne všichni zpívají. Zpěvní ptáci jsou pěvci, z nichž mnozí mají krásné melodické písně. Zpěvy mají různé funkce. Nebezpečné volání se liší od teritoriálních písní a pářící volání je třetím typem. Také mláďata mohou mít jiná volání než dospělí. Poměrně časté jsou poznávací volání partnerů.

Co se týče původu písně, existují tři druhy:

  1. Ty, kde je píseň zcela zděděná a pták zpívá vždy stejnou píseň ve stejných situacích.
  2. Ty, u nichž je zpěv částečně zděděný, ale pták ho dolaďuje kopírováním ostatních. V takovém případě mohou partneři k identifikaci využít drobné rozdíly mezi voláním různých ptáků.
  3. Ty, kde je zpěv zcela naučený a pták často kopíruje zvuky ze svého okolí.

Většina zpěvných ptáků, kteří jsou chováni jako domácí mazlíčci, jako například kanárci, má několik melodií a několik variací.

Stejný druh ptáka zpívá v různých oblastech různé písně. Dobrým příkladem je currawong. Je to australský pták, který se podobá černobílé vráně. Na podzim se rodiny sdružují do velkých hejn a hodně zpívají. Currawongové z některých oblastí zpívají mnohem složitější písně než jiní. Obecně platí, že nejlépe zpívají currawongové z Modrých hor. Píseň currawongů lze zpívat sólově, ale často se předvádí jako sbor. Jeden pták se ujme vedení a zpívá "Warble-warble-warble-warble-warble!". Ostatní ptáci se přidají a zpívají "Wooooooo!". Když všichni ptáci znají píseň, sbor zazpívá část "Warble" a sólista zazpívá "Woo!". Píseň se rok od roku a místo od místa mění.

Lorenzovy studie

Rakouský přírodovědec Konrad Lorenz studoval způsob, jakým se ptáci dorozumívají, neboli jak spolu mluví. Zjistil, že každý druh ptáků má řadu zvuků, které vydává automaticky, když se cítí určitým způsobem. Ke každému zvuku patřila určitá činnost. Pokud se tedy pták bál, choval se vyděšeně a vydal vyděšený zvuk. Tím ostatním ptákům v okolí sdělil, že se děje něco děsivého.

Kdyby nad polem letělo hejno ptáků, volali by: "Leť! Leť!" Ale hladový pták, který dole uvidí něco dobrého k jídlu, by mohl začít volat "Jídlo! Jídlo!" Pokud by i ostatní ptáci měli hlad, volali by stejně, dokud by více ptáků nevolalo "Jídlo! Potrava!" než "Leť! Leť!". V tu chvíli by se smýšlení hejna změnilo. Někteří ptáci by začali křičet "Leť dolů! Leťte dolů!", když se snášeli z oblohy, až celé hejno začalo hlučně volat totéž.

Tyto komunikační zvuky jsou často krátké tvrdé zvuky, jako je cvrlikání, pištění, skřehotání a cvrlikání. Někdy jsou volání delší a hudebnější. Patří k nim například holubí "Rookety-coo" nebo kohoutí "Cockadoodledoo!". Pták tyto zvuky nemůže měnit. Vydávají je vždy stejným způsobem. Pták je uzamčen k vydávání jednotlivých zvuků pokaždé, když ho napadne určitá myšlenka. Spojení mezi tím, jak se cítí, a tím, jak volají, je vrozené: rodí se s ním. Některá volání jsou u některých druhů naučená. Pak je to tendence k učení, která je dědičná.

Kavka z Altenbergu

Konrad Lorenz si všiml, že když ptáci zpívají, často používají jako součást zpěvu mnoho svých běžných volání. Lorenz měl hejno kavek, které se rozprchlo během druhé světové války. Jednoho dne se starý pták vrátil. Po mnoho měsíců seděla na komíně a zpívala svou píseň, ale v písni stále vydávala volání, o kterém Lorenz věděl, že znamená: "Vrať se domů! Vrať se domů!" Jednoho dne k Lorenzovu velkému překvapení přiletěl z prolétajícího hejna ptačí sameček a připojil se k ní na komíně. Lorenz si byla jistá, že je to její dlouho ztracený "manžel", který konečně našel cestu domů.

Evoluce a taxonomie

Paleontologové objevili několik výjimečných míst (lagerstätten), kde se nacházejí zkameněliny raných ptáků. Zachovalost je tak dobrá, že na nejlepších exemplářích jsou vidět otisky jejich peří a někdy i zbytky jídla, které snědli. Z těchto pozůstatků víme, že se ptáci vyvinuli z malých masožravých dinosaurů (teropodů) v období jury. Ve spodní křídě se rozrostli do obrovské rozmanitosti. Ve stejné době jejich přímí konkurenti, pterosauři, ubývali na počtu i rozmanitosti a na konci druhohor vyhynuli.

Ptáci jsou taxonomy řazeni do skupiny "Aves" (Avialae). Ptáci jsou jedinými žijícími potomky dinosaurů (přísně vzato jsou to dinosauři). Ptáci a krokodýli jsou jedinými žijícími příslušníky kdysi dominantních plazů rodu Archosaur.

Třída Aves je nyní definována jako všichni potomci posledního společného předka moderních ptáků a Archaeopteryx lithographica.

První ptákům podobní tvorové

Archeopteryx ze svrchní jury (asi před 150-145 miliony let) je nejstarším ptákem, který uměl létat. Je známý, protože byl jednou z prvních významných fosilií nalezených poté, co Charles Darwin v 19. století publikoval své myšlenky o evoluci. Podle moderních měřítek archeopteryx neuměl příliš dobře létat. Dalšími ranými fosilními ptáky jsou například Confuciusornis, Anchiornis huxlei a další paravy.

V provincii Liaoning na severovýchodě Číny bylo objeveno mnoho fosilií raných ptáků a malých dinosaurů. Fosilie ukazují, že většina malých teropodních dinosaurů měla peří. Tyto nálezy se zachovaly tak dobře, že jsou zřetelně vidět otisky jejich peří. To nás vede k domněnce, že se peří vyvinulo nejprve jako tepelná izolace a teprve později pro létání. Původ ptáků spočívá v těchto malých opeřených dinosaurech.

Paleontologové se nyní shodují, že ptáci se vyvinuli ze skupiny dinosaurů Maniraptora. To vysvětluje, proč lze říci, že ptáci jsou živí dinosauři.

Confuciusornis, křídový pták z ČínyZoom
Confuciusornis, křídový pták z Číny

Archeopteryx, nejstarší známý ptákZoom
Archeopteryx, nejstarší známý pták

Evoluce a taxonomie

Paleontologové objevili několik výjimečných míst (lagerstätten), kde se nacházejí zkameněliny raných ptáků. Zachovalost je tak dobrá, že na nejlepších exemplářích jsou vidět otisky jejich peří a někdy i zbytky jídla, které snědli. Z těchto pozůstatků víme, že se ptáci vyvinuli z malých masožravých dinosaurů (teropodů) v období jury. Ve spodní křídě se rozrostli do obrovské rozmanitosti. Ve stejné době jejich přímí konkurenti, pterosauři, ubývali na počtu i rozmanitosti a na konci druhohor vyhynuli.

Ptáci jsou taxonomy řazeni do skupiny "Aves" (Avialae). Ptáci jsou jedinými žijícími potomky dinosaurů (přísně vzato jsou to dinosauři). Ptáci a krokodýli jsou jedinými žijícími příslušníky kdysi dominantních plazů rodu Archosaur.

Třída Aves je nyní definována jako všichni potomci posledního společného předka moderních ptáků a Archaeopteryx lithographica.

První ptákům podobní tvorové

Archeopteryx ze svrchní jury (asi před 150-145 miliony let) je nejstarším ptákem, který uměl létat. Je známý, protože byl jednou z prvních významných fosilií nalezených poté, co Charles Darwin v 19. století publikoval své myšlenky o evoluci. Podle moderních měřítek archeopteryx neuměl příliš dobře létat. Dalšími ranými fosilními ptáky jsou například Confuciusornis, Anchiornis huxlei a další paravy.

V provincii Liaoning na severovýchodě Číny bylo objeveno mnoho fosilií raných ptáků a malých dinosaurů. Fosilie ukazují, že většina malých teropodních dinosaurů měla peří. Tyto nálezy se zachovaly tak dobře, že jsou zřetelně vidět otisky jejich peří. To nás vede k domněnce, že se peří vyvinulo nejprve jako tepelná izolace a teprve později pro létání. Původ ptáků spočívá v těchto malých opeřených dinosaurech.

Paleontologové se nyní shodují, že ptáci se vyvinuli ze skupiny dinosaurů Maniraptora. To vysvětluje, proč lze říci, že ptáci jsou živí dinosauři.

Confuciusornis, křídový pták z ČínyZoom
Confuciusornis, křídový pták z Číny

Archeopteryx, nejstarší známý ptákZoom
Archeopteryx, nejstarší známý pták

Ptáci a lidé

·        

Kanárci jsou často chováni jako domácí mazlíčci pro svůj krásný zpěv.

·        

Papoušek africký šedý je známý mluvka.

·        

Kachny modrokřídlé Kdysi se kachny střílely pro sport.

·        

V mnoha zemích se má za to, že čápi přinášejí štěstí.

Někteří ptáci jsou konzumováni jako potrava. Nejčastěji jsou to slepice a jejich vejce, ale lidé často jedí také husy, bažanty, krocany a kachny. Další ptáci, kteří se někdy jedí, jsou: emu, pštrosi, holubi, tetřevi, křepelky, holubi, sluky a dokonce i zpěvní ptáci. Některé druhy vyhynuly, protože byly loveny jako potrava, například dodo a holub pasažér.

Mnoho druhů se naučilo získávat potravu od lidí. Počet ptáků těchto druhů se díky tomu zvýšil. Racci a vrány nacházejí potravu na skládkách odpadků. Holub divoký (Columba livia), vrabec domácí (Passer domesticus) a špaček obecný (Sturnus vulgaris) žijí ve velkém počtu ve městech po celém světě.

Někdy lidé používají také pracovní ptáky. Například poštovní holubi nosí zprávy. V dnešní době s nimi lidé někdy závodí pro sport. Lidé také používají sokoly k lovu a kormorány k rybolovu. V minulosti lidé v dolech často používali kanára, aby zjistili, zda je ve vzduchu špatný metan.

Lidé často chovají jako domácí mazlíčky pestrobarevné ptáky, například papoušky a myny. Tito inteligentní ptáci jsou oblíbení, protože dokáží napodobit lidskou řeč. Někteří lidé proto ptáky chytají do pastí a vozí je na prodej do jiných zemí. To však v dnešní době většinou není povoleno. Většina ptáků v zájmových chovech je speciálně vyšlechtěna a prodává se v obchodech se zvířaty.

Lidé se mohou nakazit některými ptačími nemocemi, například psitakózou, salmonelózou, kampylobakteriózou, newcastleskou chorobou, mykobakteriózou, chřipkou, giardiózou a kryptosporiózou. V roce 2005 se v některých částech světa rozšířila epidemie ptačí chřipky, často nazývané ptačí chřipka.

Někteří lidé mají na zahradě ptačí budky, aby měli ptáci kde hnízdit, a ptačí stoly, kde mohou ptáci získat potravu a vodu za velmi chladného nebo suchého počasí. Lidé tak mohou zblízka pozorovat některé drobné ptáky, kteří jsou obvykle ukryti v křovinách a na stromech.

 

·        

Sýkora modřinka

·        

Samec vrabce domácího

·        

Samec pěnice vlašské

·        

Křiklan bělokrký

Ptáci a lidé

·        

Kanárci jsou často chováni jako domácí mazlíčci pro svůj krásný zpěv.

·        

Papoušek africký šedý je známý mluvka.

·        

Kachny modrokřídlé Kdysi se kachny střílely pro sport.

·        

V mnoha zemích se má za to, že čápi přinášejí štěstí.

Někteří ptáci jsou konzumováni jako potrava. Nejčastěji jsou to slepice a jejich vejce, ale lidé často jedí také husy, bažanty, krocany a kachny. Další ptáci, kteří se někdy jedí, jsou: emu, pštrosi, holubi, tetřevi, křepelky, holubi, sluky a dokonce i zpěvní ptáci. Některé druhy vyhynuly, protože byly loveny jako potrava, například dodo a holub pasažér.

Mnoho druhů se naučilo získávat potravu od lidí. Počet ptáků těchto druhů se díky tomu zvýšil. Racci a vrány nacházejí potravu na skládkách odpadků. Holub divoký (Columba livia), vrabec domácí (Passer domesticus) a špaček obecný (Sturnus vulgaris) žijí ve velkém počtu ve městech po celém světě.

Někdy lidé používají také pracovní ptáky. Například poštovní holubi nosí zprávy. V dnešní době s nimi lidé někdy závodí pro sport. Lidé také používají sokoly k lovu a kormorány k rybolovu. V minulosti lidé v dolech často používali kanára, aby zjistili, zda je ve vzduchu špatný metan.

Lidé často chovají jako domácí mazlíčky pestrobarevné ptáky, například papoušky a myny. Tito inteligentní ptáci jsou oblíbení, protože dokáží napodobit lidskou řeč. Někteří lidé proto ptáky chytají do pastí a vozí je na prodej do jiných zemí. To však v dnešní době většinou není povoleno. Většina ptáků v zájmových chovech je speciálně vyšlechtěna a prodává se v obchodech se zvířaty.

Lidé se mohou nakazit některými ptačími nemocemi, například psitakózou, salmonelózou, kampylobakteriózou, newcastleskou chorobou, mykobakteriózou, chřipkou, giardiózou a kryptosporiózou. V roce 2005 se v některých částech světa rozšířila epidemie ptačí chřipky, často nazývané ptačí chřipka.

Někteří lidé mají na zahradě ptačí budky, aby měli ptáci kde hnízdit, a ptačí stoly, kde mohou ptáci získat potravu a vodu za velmi chladného nebo suchého počasí. Lidé tak mohou zblízka pozorovat některé drobné ptáky, kteří jsou obvykle ukryti v křovinách a na stromech.

 

·        

Sýkora modřinka

·        

Samec vrabce domácího

·        

Samec pěnice vlašské

·        

Křiklan bělokrký

Ptačí populace klesá

Zpráva, kterou každých pět let vypracovává BirdLife International, hodnotí početnost ptáků na celém světě. V roce 2018 se počet ptačích druhů snížil o 40 %, každý osmý druh ptáků je nyní téměř vyhuben.

Zpráva upozornila na snížení počtu sovic sněžních, puštíků obecných, hrdliček divokých a několika druhů supů.

Populace ptáků klesá

Zpráva, kterou každých pět let vypracovává BirdLife International, hodnotí početnost ptáků na celém světě. V roce 2018 se počet ptačích druhů snížil o 40 %. Každý osmý druh ptáků je nyní téměř vyhuben.

Otázky a odpovědi

Otázka: Jaký je vědecký název ptáků?
Odpověď: Vědecký název ptáků je Aves.

Otázka: Jak ptáci regulují svou tělesnou teplotu?
Odpověď: Ptáci jsou endotermní, což znamená, že si vytvářejí vlastní teplo. Jejich peří pomáhá zpomalovat ztráty tohoto tepla z jejich těla.

Otázka: Jaké tělesné znaky mají moderní ptáci?
Odpověď: Moderní ptáci mají zobákovité čelisti, vejce s tvrdou skořápkou, vysokou rychlost metabolismu, čtyřkomorové srdce a silnou, ale lehkou kostru.

Otázka: Kolik žije druhů ptáků?
Odpověď: Žije asi deset tisíc druhů ptáků. Více než polovina z nich jsou vrabcovití ptáci, někdy nazývaní ptáci hřadující.

Otázka: Jsou moderní ptáci potomky archeopteryxe?
Odpověď: Ne, podle důkazů DNA se moderní ptáci (Neornithes) vyvinuli v dlouhém období svrchní křídy a nikoliv z Archaeopteryxe.
Otázka: Kdy se na Zemi poprvé objevili primitivní dinosauři podobní ptákům?

Odpověď: Primitivní ptákům podobní dinosauři se na Zemi poprvé objevili přibližně před 170 miliony let v období střední jury.

Otázka: Jak se u některých druhů ptáků vyvinula křídla?

Odpověď: Křídla se vyvinula z předních končetin a dala některým druhům ptáků schopnost létat.

AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3