Krkavcovití

Čeleď krkavcovitých (Corvidae) je čeleď vranovitých. Všechny patří mezi vrápence. V čeledi je více než 120 druhů. Slovem "vrána" se označují také ptáci rodu Corvus. Do tohoto rodu patří vrány, kavky a havrani.

Vrány se vyskytují na všech kontinentech s výjimkou jižní oblasti Jižní Ameriky a Antarktidy. Nejvíce vran se vyskytuje v Jižní a Střední Americe, Evropě a Asii. V Africe, Austrálii a Severní Americe žije pouze po 10 druzích.

Skupině vran se říká vražda.

Vrána domácí neboli Corvus splendensZoom
Vrána domácí neboli Corvus splendens

Příklad variability v čeledi vranovitých: strakapoud černohrdlý ze severozápadního MexikaZoom
Příklad variability v čeledi vranovitých: strakapoud černohrdlý ze severozápadního Mexika

Popis

Většina zástupců čeledi vranovitých, jako jsou vrány, havrani, káňata, krkavci a kavčata, je černá. Ne všechny vrány jsou však černé. Straky a straky mohou být černobílé, modrozelené nebo hnědé. Sojky jsou často modrobílé.

Vrány jsou jedni z nejinteligentnějších ptáků na světě. Vrány a havrani umí dobře používat nástroje, například klacky nebo větvičky. Straky se vidí v zrcadle a chápou, že jde o odraz. Mnoho vran žije v blízkosti lidí ve městech. Některé vrány (například vrány stromové) žijí v lesích. Jsou plaší než vrány, které žijí ve městech.

Některé vrány v Severní Americe, Evropě a severní Asii migrují. To znamená, že v létě nebo v zimě cestují na různá místa. Většina vran jsou stálí ptáci. To znamená, že žijí na stejném místě po celý rok.

Mnoho vran žije ve velkých skupinách. Například mnoho havranů hnízdí společně ve velkých skupinách na vrcholcích stromů. Tomu se říká krkavcovité hnízdo. Vrány ve velkých skupinách jsou často hlučné. Když je však období hnízdění (to znamená, že ptáci hnízdí a mají mláďata), mohou se vrány rozzlobit a vyplašit ostatní vrány.

Vrány se živí různorodou potravou. Živí se mláďaty a vejci z hnízd, drobnými živočichy (myšmi a krysami), mršinami (uhynulými zvířaty), zeleninou a odpadky. po většinu roku se vrány a havrani svými silnými zobáky zavrtávají do travnatých ploch a živí se různými druhy hmyzích housenek a červů. Protože mohou útočit na hnízda jiných ptáků, mohou se vrány stát obětí mobbingu ze strany jiných druhů. Tehdy se bránící ptáci seskupí, aby vránu zahnali. Také na farmách se vrány živí zeleninou a semeny. Zemědělci nechtějí, aby se to stalo, a tak si vyrobí strašáka. Jedná se o objekt vyrobený ze slámy a starého oblečení. Vypadá jako člověk a může vrány odradit.

Vrány si staví hnízda na vysokých stromech. Hnízdo si staví z velkých klacků. Obvykle snáší 3-8 vajec. O mláďata se starají oba rodiče.

Hlavní druhy

Do rodiny patří:

  • vrány
  • Havrani
  • jackdaws
  • havrani
  • sojky
  • straky
  • stromy
  • choughs
  • louskáčky.

AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3