Kavka je velký pták z čeledi krkavcovitých (Corvidae). Je černá, se šedou zadní částí hlavy.

Kavka se vyskytuje v celé Evropě a ve velké části Asie. Většinou je stálým obyvatelem, i když severní a východní populace v zimě migrují na jih. Na délku měří asi 34-39 cm (13-15 palců),

Kavka je společenská a hlasitá, žije v malých skupinách se složitou sociální strukturou. Vyskytuje se v zemědělské krajině, v otevřených lesích, na pobřežních útesech a ve městech.