Špačkovití

Špačci patří do čeledi malých až středně velkých ptáků Sturnidae. Tato čeleď jsou pěvci, jejichž nejznámějším druhem je špaček obecný (Sternus vulgaris).

Špačci se přirozeně vyskytují ve Starém světě od Evropy, Asie a Afriky až po severní Austrálii a ostrovy v tropickém Pacifiku. Několik evropských a asijských druhů bylo do těchto oblastí zavlečeno, stejně jako do Severní Ameriky, na Havaj a Nový Zéland. V těchto nových oblastech soutěží o životní prostředí s původními ptáky a jsou invazními druhy.

Špačci mají silné nohy, jejich let je silný a přímý a jsou velmi společenští. Jejich oblíbeným prostředím je poměrně otevřená krajina a živí se hmyzem a ovocem. Několik druhů žije v blízkosti člověka a jsou v podstatě všežravci. Mnoho druhů hledá potravu tak, že po sondování do husté vegetace rozevře zobák; toto chování se nazývá "sondování s otevřeným zobákem". Opeření je obvykle tmavé s kovovým leskem a bílými skvrnami. Většina druhů hnízdí v norách a snáší modrá nebo bílá vejce.

Mnohé asijské druhy, zejména ty větší, se nazývají myny a mnoho afrických druhů je díky svému duhovému opeření známo jako lesklí špačci.

Špačci mají rozmanité a složité zpěvy a mohou kopírovat zvuky ze svého okolí, včetně automobilových alarmů a lidské řeči. Ptáci mohou podle volání rozpoznat konkrétní jedince.

Hejno špačků při západu slunce v DánskuZoom
Hejno špačků při západu slunce v Dánsku

Stáda

Špačci ze severovýchodní Evropy migrují, ale v jižní a západní Evropě jsou stálými obyvateli. Špačci jsou obecně velmi společenská rodina. Většina druhů se po celý rok sdružuje do různě velkých hejn. Tato hejna mohou zahrnovat i jiné druhy špačků a někdy i druhy z jiných čeledí. Tato společenskost je patrná v jejich chování při hnízdění. V mimohnízdním období mohou některá hnízda čítat až tisíce ptáků. Hejna v Británii čítala dříve miliony ptáků, i když v současnosti je jich méně než dříve.

Sternus vulgaris je na podzim a v zimě velmi hojný druh. Velikost hejn je proměnlivá: obrovská hejna jsou velkolepou podívanou i zvukem. Tato hejna často přitahují dravé ptáky, jako jsou krahujci. Hejna tvoří za letu těsnou kulovitou formaci, často se rozšiřují a smršťují a mění tvar, zdánlivě bez vůdce.

V centrech měst, v lesích nebo v rákosinách mohou vznikat velmi rozsáhlá hnízda, někdy až 1,5 milionu ptáků, která způsobují problémy s jejich trusem. Obrovská hejna více než milionu špačků jsou pozorována na jaře těsně před západem slunce v jihozápadním Jutsku v Dánsku. Tam se shromažďují v březnu, dokud v polovině dubna neodletí do svých hnízdních oblastí. Jejich hejna vytvářejí na obloze složité obrazce, což je jev známý jako "černé slunce". Nejlepším místem pro pozorování této podívané jsou bažiny u moře v Tønderu a Esbjergu.

Těsně před západem slunce uprostřed zimy se v některých oblastech Spojeného království tvoří hejna čítající od pěti do padesáti tisíc špačků. Těmto hejnům se běžně říká špaččí slet.

Severní Amerika

Přestože v Severní Americe žije přibližně 200 milionů špačků, všichni jsou potomky 60 ptáků vypuštěných v roce 1890 (a dalších 40 v roce 1891) v Central Parku v New Yorku Eugenem Schieffelinem. Byl členem Aklimatizační společnosti Severní Ameriky, která se snažila do Severní Ameriky vysadit všechny druhy ptáků zmíněné v dílech Williama Shakespeara.

Jako zavlečený druh není špaček obecný chráněn zákonem o ochraně stěhovavých ptáků. V Severní Americe jsou špačci považováni za obtížný druh. Ptáci, kteří se pohybují v obrovských hejnech, často ohrožují leteckou dopravu, narušují chov dobytka, vyhánějí původní ptáky a hnízdí v městských čtvrtích. Zanechávají po sobě žravý trus a škody za stovky milionů dolarů ročně. V roce 2008 američtí vládní agenti otrávili, zastřelili a odchytili 1,7 milionu špačků, což je více než u jiných obtížných druhů.

Mládě z velkého hejna v Kalifornii, USA.Zoom
Mládě z velkého hejna v Kalifornii, USA.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3