Krahujec obecný

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je malý dravý pták z čeledi krahujcovitých (Accipitridae). Má široké rozšíření v Eurasii a severní Africe.

Dospělý samec krahujce má modrošedý hřbet a křídla. Na hrudi a břiše má tenké oranžové pruhy. Samice a mladí krahujci mají hřbet a křídla hnědé s tenkými hnědými proužky. Samice je až o 25 % větší než samec. To je jeden z největších velikostních rozdílů u všech ptačích druhů.

Krahujec obecný se živí převážně drobnými ptáky žijícími v lesích. Vyskytuje se v jakémkoli prostředí a často loví ptáky v městských zahradách. Samci krahujce se živí menšími ptáky, jako jsou sýkory, pěnkavy a vrabci. Samice žerou větší ptáky, jako jsou drozdi a špačci. Mohou zabíjet ptáky o hmotnosti vyšší než 500 gramů.

Krahujec obecný se vyskytuje v Evropě, části Asie a v Africe. Ptáci, kteří hnízdí na severu, migrují na zimu na jih. Ptáci, kteří žijí jižněji, tam zůstávají nebo létají na kratší vzdálenosti.

Krahujci si staví hnízdo v lese. Hnízdo je široké až 60 cm a je vyrobeno z větviček. Samice snáší čtyři až pět vajec se světle modrou skořápkou. Mláďata se líhnou po 33 dnech a hnízdo opouštějí po dalších 24 až 28 dnech.

Podíl mladých krahujců, kteří se dožijí jednoho roku, je 34 %. Uhyne více mladých samců než mladých samic. Dospělých jedinců, kteří přežijí jeden rok, je 69 %. Průměrná délka života je čtyři roky.

V 50. letech 20. století se početnost krahujců v Evropě snížila. Chemikálie na hubení nežádoucího hmyzu ("pesticidy") se dávaly na semena před jejich zasazením. Drobní ptáci semena sežrali a krahujci pak sežrali drobné ptáky. Množství chemikálií v potravním řetězci se zvýšilo. To mělo vliv na krahujce. Někteří byli otráveni a jiní snášeli vejce s příliš tenkými skořápkami. Skořápky se rozbily dříve, než se vylíhla mláďata. Pesticidy byly zakázány a populace krahujců se opět zvýšila. Nyní je jedním z nejběžnějších dravců v Evropě.

Krahujec obecný se kvůli svému loveckému chování nelíbí lidem, kteří vlastní poštovní holuby nebo chovají ptáky jako potravu. Někteří lidé také obviňují krahujce z poklesu počtu menších ptáků. Vědci zjistili, že zvýšený počet krahujců nesnížil v 60. letech 20. století počty ptáků žijících na zemědělské půdě a v lesích. Výzkum ve Skotsku zjistil, že méně než 1 % uhynulých poštovních holubů bylo zabito krahujcem.

Krahujec obecný se používá k sokolnictví (lovu pomocí dravého ptáka) již více než 500 let. Je náročný na výcvik, ale statečný. Krahujec se objevuje v některých starých německých mýtech. Je zmíněn ve hře Williama Shakespeara a v básni Teda Hughese.

Vejce krahujce obecného
Vejce krahujce obecného

Délka života

Většina krahujců žije přibližně čtyři roky. 34 % mladých ptáků se dožívá jednoho roku. Z dospělých jedinců se jednoho roku dožívá 69 %. Nejstarší známý volně žijící krahujec se dožil více než 20 let.

Mladí krahujci (mladší jednoho roku) váží méně než dospělí. Zvláště lehká jsou dva měsíce po opuštění hnízda. V této době pravděpodobně dochází k vysoké úmrtnosti, zejména u samců. Může to být způsobeno tím, že menší samci uloví menší množství potravy. Nemohou chytat větší kořist než samice. To znamená, že musí častěji přijímat potravu. Samice krahujce o průměrné hmotnosti může přežít sedm dní bez jídla. Samec může přežít pouze čtyři dny.

Taxonomie

Krahujec obecný patří do čeledi krahujcovití (Accipitridae) a rodu krahujec (Accipiter). Někteří Angličané nazývali krahujce modrým jestřábem kvůli zbarvení samce. Mezi další staré názvy patří jestřáb krahujec, ostříž a sokol kamenáč.

Jako první popsal krahujce švédský biolog Carolus Linnaeus. V roce 1758 ho nazval Falco nisus. Francouzský přírodovědec Mathurin Jacques Brisson ho v roce 1760 přesunul do rodu Accipiter.

Současný vědecký název pochází z latinských slov accipiter (jestřáb) a nisus (krahujec).

Krahujec obecný tvoří naddruh s krahujcem obecným z východní a jižní Afriky a pravděpodobně i s krahujcem madagaskarským. Krahujci obecní vypadají v různých částech svého areálu poněkud odlišně. Ptáci ve východní části areálu jsou větší a světlejší. Obecně se uznává šest poddruhů krahujce obecného:

Popis

Krahujec obecný je malý dravý pták s krátkými širokými křídly a dlouhým ocasem. Tato přizpůsobení mu pomáhají létat mezi stromy. Samice mohou být až o 25 % větší než samci a mohou být dvakrát těžší. Pokud jsou samice větší než samci, nazývá se to "obrácený pohlavní dimorfismus". U vyšších obratlovců je to neobvyklé, ale u dravých ptáků typické.

Dospělý samec měří od zobáku po ocas 29-34 cm a rozpětí křídel je 59-64 cm. Váží 110-196 g. s158 Samec má břidlicově šedý hřbet a křídla (někdy spíše modrá). Na hrudi a břiše má tenké červené proužky, které však z dálky mohou vypadat oranžově. Jeho oči jsou oranžově žluté nebo oranžově červené.

Samice je mnohem větší - 35-41 cm dlouhá, s rozpětím křídel 67-80 cm. Váží 185-342 g. Samice má tmavě hnědá nebo šedohnědá záda a křídla a hnědé pruhy na hrudi a břiše. Její oči jsou jasně žluté až oranžové.

Mladí krahujci mají hřbet a křídla hnědá, s rezavě zbarvenými okraji peří. Na hrudi a břiše mají větší hnědé pruhy a skvrny a světle žluté oči.

Bledé spodní části těla a tmavší hřbet a křídla krahujce jsou příkladem stínování. Toto zbarvení působí proti světlu přicházejícímu shora a pomáhá ptáka zviditelnit. Ve skutečnosti se stínování vyskytuje u většiny zvířat, včetně sokola stěhovavého, motáka pochopa a dalších ptáků z čeledi Accipiters. Pruhy krahujce obecného jsou typickým znakem dravců žijících v lesích.

Krahujci létají podle vzoru, který se popisuje jako "klapka-klapka-kluzák". Klouzavý let znamená, že let probíhá ve směru nahoru a dolů. Ve Velké Británii mají krahujci žijící severněji delší křídla než ptáci na jihu. Krahujec obecný má malý hákovitý zobák. Slouží k odstraňování peří z kořisti. Dlouhé nohy a prsty krahujce mu pomáhají při chytání a pojídání ptáků. Jeho prostřední prst je velmi dlouhý a slouží k uchopování věcí.

Žluté oko tohoto mladého samce krahujce (chyceného kvůli kroužkování) se může změnit na oranžové.
Žluté oko tohoto mladého samce krahujce (chyceného kvůli kroužkování) se může změnit na oranžové.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3