| | |
| Problémy s poslechem tohoto souboru? Viz nápověda k médiím. |
| | |
| Problémy s poslechem tohoto souboru? Viz nápověda k médiím. |
Je to skvělý zpěvák, který se rozmnožuje, kdykoli je vhodné počasí.
Samec kosa černého brání své hnízdní teritorium tím, že odhání ostatní samce nebo používá hrozbu "luk a útěk". Jedná se o krátký běh, při kterém se nejprve zvedne hlava a poté se skloní a současně ponoří ocas. Pokud dojde k souboji mezi samci kosa černého, je obvykle krátký a vetřelec je brzy zahnán.
Samice kosa černého je agresivní také na jaře, kdy soupeří s ostatními samicemi o vhodné hnízdní teritorium, a i když jsou souboje méně časté, bývají prudší.
Samec láká samici namlouvacím projevem: šikmými pohyby a skláněním hlavy, otevřeným zobákem a "přiškrceným" tichým zpěvem. Samice zůstává v klidu, dokud nezvedne hlavu a ocas, aby umožnila kopulaci. Tento druh je monogamní a utvořený pár obvykle zůstává spolu, dokud oba přežijí. Po špatném rozmnožování byla zaznamenána až 20% míra rozdělení párů. Přestože je sociálně monogamní, byly provedeny studie, které prokázaly až 17% extra párové otcovství.
Dokud je v zimě k dispozici potrava, zůstávají samec i samice v teritoriu po celý rok, i když obývají různé oblasti. Migranti jsou více společenští, cestují v malých hejnech a na zimovištích se krmí ve volných skupinách. Let stěhovavých ptáků se skládá z rychlých úderů křídel, které se střídají s vodorovným nebo střemhlavým letem, a liší se jak od běžného rychlého hbitého letu tohoto druhu, tak od střemhlavého letu větších drozdů.