Moose

Los (Alces alces; v Evropě se mu říká los) je velký jelen. Některé autority řadí losa amerického do jiného druhu, Alces americanus.

Losí samec se nazývá býk, losí samice kráva a losí mládě mládě. Skupina losů se nazývá stádo. Množné číslo slova los je "moose". Někteří lidé žertem používají slovo "meese" podle slov "goose" a "geese".

Losi žijí v severní Evropě, Asii a Severní Americe. Losi obvykle žijí v oblastech s jezery, bažinami a močály. Žijí také v horských pásmech.

Rozsah

Losi žijí v Severní Americe a vyskytují se také od severní Evropy po Sibiř. V Evropě žijí ve Finsku, Švédsku, Norsku, Polsku a pobaltských zemích (Estonsko, Lotyšsko a Litva). V Severní Americe žijí v Kanadě, na Aljašce a v severních částech Spojených států. V roce 2008 byli ze Skandinávie znovu vysazeni na Skotské vysočině.

Obyvatelstvo

Ve Finsku žije asi 115 000 losů a přibližně stejný počet v Norsku. Na Aljašce jich žije asi 200 000. V Kanadě a Rusku jich žije 500 000 až jeden milion. Několik losů žije také v kontinentálních Spojených státech. Zvíře je široce rozšířené.

Život

Losi jsou aktivní přes den. Žijí osaměle, ale v zimě někdy vytvářejí malé skupiny. Losi se živí trávou, listím, větvičkami, vrbami, břízami, výhonky javorů a vodními rostlinami. Po osmiměsíční březosti rodí samice jedno nebo dvě mláďata. Samice mohou poprvé zabřeznout ve věku dvou až tří let. Mladí losi zůstávají s matkou po dobu jednoho roku, po roce ji opouštějí a žijí samostatně. Losi se obvykle dožívají patnácti let, ale mohou se dožít až sedmadvaceti let. Losí matka agresivně chrání svá mláďata. Losí mláďata jsou lovena medvědy a vlky.

Losí samice a její mládě.Zoom
Losí samice a její mládě.

Predátoři

Dospělý los má jen málo přirozených nepřátel. Sibiřští tygři loví dospělé losy. Vlci také představují hrozbu, zejména pro samice s mláďaty. Je známo, že medvědi hnědí loví losy, ačkoli medvědi spíše převezmou vlčí kořist nebo uloví mladé losy, než aby sami lovili dospělé losy. Američtí černí medvědi a pumy mohou brát losí telata a někdy mohou zabít i dospělé krávy. Rosomáci se nejčastěji živí losy jako mršinami, ale zabili losy, včetně dospělých, když jsou losi oslabeni drsnými zimními podmínkami. Jediným známým mořským predátorem losů jsou kosatky. Je známo, že loví losy plující mezi ostrovy u severozápadního pobřeží Severní Ameriky.

Losi a lidé

Lidé lovili losy již v době kamenné.

Vzhledem k tmavému zbarvení srsti jsou losi při nočním přecházení silnic těžko viditelní. Někdy je srážejí auta. V některých zemích, jako je Kanada, Finsko a Švédsko, jsou na silnicích umístěny výstražné značky pro losy a dálnice jsou oploceny.

Sedlo z doby železné ze Sibiře s vyobrazením losa loveného sibiřským tygrem.Zoom
Sedlo z doby železné ze Sibiře s vyobrazením losa loveného sibiřským tygrem.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3