Hroch obojživelný

Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius), starořecky "říční kůň" (Ιπποπόταμος), je velký savec žijící v Africe, který se obvykle živí rostlinami. Je jedním ze dvou dosud žijících druhů z čeledi hrochovitých. Druhým je hroch trpasličí.

Hroch je druhým největším suchozemským živočichem co do velikosti a třetím největším suchozemským živočichem co do hmotnosti. Slon je nejtěžší a nosorožec bílý je druhý nejtěžší, ale o něco menší než hroch. Hroch je také nejtěžším sudokopytníkem.

Hroch je polovodní druh. To znamená, že i když obvykle žije na souši, tráví velkou část času v řekách a jezerech, kde samci vedou skupiny 5 až 30 samic a mláďat. Přes den se ochlazují pobytem ve vodě nebo v bahně. Ve vodě také rodí mláďata hrošice. Za soumraku vylézají ven, aby se napásli trávy. Hroši odpočívají společně ve vodě, ale rádi se pasou sami.

Hroch má trup ve tvaru sudu, velmi velkou tlamu a zuby, téměř bezsrsté tělo, krátké nohy a velkou velikost. Je třetím největším suchozemským savcem, soudě podle hmotnosti, která se pohybuje mezi 1,5 a 3 tunami. Nosorožec bílý váží 1½ až 3½ tuny a tři druhy slonů 3 až 9 tun. Přestože má krátké tlusté nohy, dokáže běžet rychleji než člověk. Někteří hroši běhali na krátké vzdálenosti rychlostí 30 km/h. Hroch patří mezi nejdivočejší zvířata na světě. Často bývá označován za jedno z nejnebezpečnějších zvířat Afriky. V subsaharské Africe žije asi 125 000 až 150 000 hrochů. Nejvíce hrochů žije v Zambii (asi 40 000) a Tanzanii (20 000-30 000). Jsou ohroženi, protože ztrácejí své životní prostředí a jsou pytlačeni pro své maso a zuby ze slonoviny.

Hroši a lidé

Agresivita

Hroši jsou velmi agresivní vůči lidem, na které běžně útočí, ať už na lodích nebo na souši, aniž by je zjevně vyprovokovali. Tato agresivita hrochů je způsobena tím, že se lidé příliš přiblíží k jejich mláďatům. Hroši svá mláďata velmi chrání a často se obávají, že lidé představují pro jejich mláďata velkou hrozbu. Obecně jsou považováni za jedny z nejnebezpečnějších velkých zvířat v Africe.

Archeologie

Nejstarší důkaz o tom, že se lidé zabývali hrochy, pochází z řezných stop na hroších kostech z formace Bouri z doby před asi 160 000 lety. Pozdější skalní malby a rytiny zobrazují lov hrochů. Byly nalezeny v horách centrální Sahary z doby před 4 000-5 000 lety poblíž Djanetu. O hroších věděli mnoho také staří Egypťané. Věděli, že hroch je divoké, divoké zvíře, které žije v Nilu. V egyptské mytologii měla Tawaret, bohyně ochrany při těhotenství a porodu, hlavu hrocha. To proto, že staří Egypťané viděli, jak ochranitelské mohou být samice hrocha o svá mláďata.

Lenošení v londýnské zoo v roce 1852
Lenošení v londýnské zoo v roce 1852

Fajánsová soška z Nové egyptské říše, 18./19. dynastie, asi 1500-1300 př. n. l., kdy byli hroši podél Nilu ještě hojně rozšířeni.
Fajánsová soška z Nové egyptské říše, 18./19. dynastie, asi 1500-1300 př. n. l., kdy byli hroši podél Nilu ještě hojně rozšířeni.

Život

Hroši jsou býložravci, kteří žijí ve skupinách. Přestože je dospělý hroch poloakvatický a má pavučinaté nohy, není nijak zvlášť dobrý plavec a neumí plavat. V hluboké vodě se vyskytuje jen zřídka; pokud ano, pohybuje se skoky ode dna podobnými skokům sviňuchy. Přes den se obvykle zdržují v bahně a ve vodě a v noci vylézají, aby se živili trávou nebo listím. Ačkoli jsou hroši objemná zvířata, na souši mohou cválat rychlostí 30 km/h, ale obvykle klusají.

Distribuce

Mnoho hrochů žilo v severní Africe a Evropě až do doby před 30 000 lety. Odedávna se běžně vyskytovali v egyptské oblasti Nilu, i když dnes už tam nejsou. Plinius Starší píše, že v jeho době bylo nejlepším místem v Egyptě pro výskyt tohoto zvířete Saitské nome. V okolí se zvíře dalo nalézt i po arabském dobytí v roce 639. Hroši se stále vyskytují v řekách a jezerech Ugandy, Súdánu, Somálska, Keni, severní části Demokratické republiky Kongo a Etiopie, na západě přes Ghanu až po Gambii a také v jižní Africe (Botswana, Jihoafrická republika, Zimbabwe, Zambie). Někteří hroši žijí také v Tanzanii a Mosambiku. Rádi žijí v místech s nepříliš hlubokou vodou.

Etymologie

Slovo "hroch" pochází ze starořeckého ἱπποπόταμος, hippopotamos, z ἵππος, hippos, "kůň", a ποταμός, potamos, což znamená "řeka". "Hroch" tedy znamená "kůň řeky". Více než jeden hroch se nazývá hippopotami a používá se také "hroši" nebo "hroši". Hippopotamusi jsou společenští. Asi 30 hrochů žije společně ve skupinách. Hroší samec se nazývá býk. Hroší samice se nazývá kráva a hroší mládě se nazývá mládě. Tento druh je známý také jako hroch obecný nebo hroch nilský.

Popis

Hroši jsou čtvrtí největší savci na světě (po velrybách, slonech a nosorožcích). Hroch egyptský je menší než ostatní. Mohou žít ve vodě nebo na souši. Mohou chodit nebo dokonce běhat po dně řeky.

Protože jsou hroši tak velcí, je obtížné je ve volné přírodě vážit. Většina dospělých hroších samců váží mezi 1 500 a 1 800 kg. Hroší samice jsou menší a obvykle váží mezi 1 300-1 500 kg. Starší samci mohou být ještě větší. Mají nejméně 3 200 kg a někdy váží i 4 500 kg.

Hroší samci zřejmě rostou po celý život. Samice hrochů jsou však nejtěžší, když jim je kolem 25 let.

Hroši mají velké a těžké tělo, tmavě šedou kůži a krátké nohy. Hlavní obranou hrocha je jeho extrémně silná tlama. Mohou dorůstat délky až 15 stop a vážit až 3 000 kg.

Kresba kostry hrocha
Kresba kostry hrocha

Uvnitř hroší tlamy
Uvnitř hroší tlamy

Hroch v zoologické zahradě v Lisabonu
Hroch v zoologické zahradě v Lisabonu


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3