Želvy obrovské

Želvy obrovské se vyvinuly na řadě tropických ostrovů. Mohou vážit až 3 nebo 400 kg a dorůst délky 1,3 až 1,9 m (údaje se liší). Žijí nebo žili (některé druhy nedávno vyhynuly) na Seychelách, Maskarénách a Galapágách. Největší světová populace dnes žije na atolu Aldabra na Seychelách, kde žije asi 150 000 jedinců. Ačkoli vypadají podobně, představují želvy samostatné vývojové větve. Želvy seychelské a maskarénské pocházejí z nedalekého Madagaskaru, zatímco želvy galapážské z nedalekého Ekvádoru. Jejich podobnost je příkladem konvergentní evoluce.

Tyto želvy se ve volné přírodě dožívají více než 100 let. Jsou tak nejdéle žijícími obratlovci. Nejdéle žijícímu jedinci je (pravděpodobně) 182 let.

Madagaskarská želva "Tu'i Malila" byla 188 uhynulá na Tongu v roce 1965. Australská zoologická zahrada uvádí, že "Harriet" bylo v roce 2006, kdy uhynula, 176 let. Také 23. března 2006 uhynula v zoologické zahradě Alipore v Kalkatě želva obrovská z Aldabry jménem "Adwaita". Do zoo byla přivezena v 70. letech 19. století z majetku lorda Roberta Cliva. Když uhynula, bylo jí asi 255 let.

Přibližně v době svého objevení byl loven a zabíjen pro potravu v takovém množství, že do roku 1900 prakticky vyhynul. Želvy obrovské dnes podléhají přísným zákonům na ochranu přírody a jsou řazeny mezi ohrožené druhy.

V 16. a 17. století Galapágy navštěvovali korzáři, kteří lovili španělské lodě s poklady. Naplnění lodního podpalubí želvami byl snadný způsob, jak se zásobit potravinami, a v této tradici pokračovali velrybáři i v následujících staletích. "velrybářští kapitáni si želví maso téměř pochvalovali a označovali ho za mnohem chutnější než kuřecí, vepřové nebo hovězí". Říkali, že maso želv obrovských je "šťavnaté a olej z jejich těl čistý jako máslo, ale nejlepší ze všeho je, že obři mohou přezimovat v lodním vlhku rok i déle".

Nejméně pět druhů rodu Cylindraspis v historických dobách vyhynulo. Žili na Maskarénských ostrovech (Mauricius, Rodrigues a Réunion) v Indickém oceánu.

Galapážská želva Chelonoidis nigra na ostrově Santa Cruz.
Galapážská želva Chelonoidis nigra na ostrově Santa Cruz.

Želva obrovská Aldabra
Želva obrovská Aldabra

Galapážská želva.
Galapážská želva.

Želva obrovská Aldabra

Hlavní populace želvy obrovské Aldabra žije na ostrovech atolu Aldabra na Seychelách. Atol je chráněn před lidským vlivem a je domovem přibližně 100 000 želv obrovských, což je největší populace tohoto zvířete na světě. Další izolovaná populace tohoto druhu žije na ostrově Changuu poblíž Zanzibaru a další populace v zajetí se nacházejí v chráněných parcích na Mauriciu a Rodriguesu. Želvy využívají mnoho různých typů prostředí, včetně travnatých ploch, nízkých křovin, mangrovových bažin a pobřežních dun.

Tento druh se nazývá Aldabrachelys gigantea nebo Dipsochelys dussumieri. Obě jména se vztahují ke stejné želvě.

Izolovaná populace žije na ostrově Changuu na Zanzibaru.
Izolovaná populace žije na ostrově Changuu na Zanzibaru.

Želva galapážská

Želva galapážská neboli želva obrovská (Chelonoidis nigra) je největší žijící druh želvy a desátý nejtěžší žijící plaz.

Želvy žijí na sedmi galapážských ostrovech. Jedná se o sopečné souostroví vzdálené asi 1 000 km západně od ekvádorské pevniny. Španělští objevitelé, kteří ostrovy objevili v 16. století, je pojmenovali podle španělského galápago, což znamená želva.

Velikost a tvar jejich krunýře se u jednotlivých populací liší. Na ostrovech s vlhkou vysočinou jsou želvy větší, mají klenutý krunýř a krátký krk. Na ostrovech se suchými nížinami jsou želvy menší, mají sedlovitý krunýř a dlouhý krk. Pozorování těchto rozdílů, které provedl Charles Darwin během druhé plavby lodi Beagle v roce 1835, mu pomohlo vytvořit evoluční teorii.

Populace želv galapážských se zmenšuje. V 16. století žilo na ostrově více než 250 000 jedinců. V 70. letech 20. století se jejich počet snížil na přibližně 3 000 jedinců. Předpokládá se, že úbytek je způsoben nadměrným využíváním, ztrátou životního prostředí a zavlečením druhů na ostrovy, jako jsou krysy, kozy a prasata. Ve volné přírodě přežívá deset poddruhů z původních patnácti. Jedenáctý poddruh (C. n. abingdoni) měl pouze jediného známého žijícího jedince. Byl chován v zajetí. "Osamělý George" uhynul v červnu 2012.

Bylo vyvinuto mnoho úsilí o ochranu přírody. Díky tomu byly na domovské ostrovy vypuštěny tisíce mláďat odchovaných v zajetí. Díky tomu se populace na počátku 21. století rozrostla na 19 000 jedinců. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) však tento druh stále klasifikuje jako "zranitelný".


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3