Kolopejky jsou rod opic pocházející z Afriky. Slovo "colobus" pochází z řeckého κολοβός, což znamená "dokovaný". To odkazuje na jejich palce, které jsou jen pahýly.

Kolopejři jsou býložraví. Živí se listy, ovocem, květy a větvičkami. Jejich stanovištěm jsou primární a sekundární lesy, říční lesy a zalesněné pastviny. Jejich trávicí soustava podobná přežvýkavcům jim pomáhá obsazovat niky, ve kterých jiní primáti nežijí.

Koloušci žijí v teritoriálních skupinách o přibližně devíti jedincích, v nichž jeden samec obývá několik samic a jejich potomků. Novorozenci kolouchů jsou zcela bílí. Mateřství je společné: ostatní členové tlupy biologické matky pečují o mládě.

Šimpanz obecný pravidelně konzumuje koloušky. Jane Goodallová zjistila, že šimpanzi loví a jedí menší primáty, jako jsou opice Colobus. Pozorovala, jak lovecká skupina izolovala koloucha vysoko na stromě, zablokovala všechny možné východy, pak šimpanz vylezl nahoru a koloucha chytil a zabil. Ostatní si pak každý vzal část mršiny a v reakci na prosebné chování se podělil s ostatními členy tlupy. Šimpanzi v Gombe každoročně zabijí a sežerou až třetinu populace kolouchů v parku. Jedná se o významný vědecký objev, který zpochybnil dosavadní představy o stravě a chování šimpanzů.