Svatojánský pták je jediným dosud žijícím endemickým druhem ptáků ostrova Svatá Helena v jižním Atlantiku.
Je to malý pták (délka 15 cm) s dlouhýma a tenkýma nohama, podobnýma drátům; proto se mu na Svaté Heleně říká drátovec.
Nejbližším příbuzným ptáka svaté Heleny je čírka Kittlitzova (Charadrius pecuarius); podle některých autorů je čírka svatohelenská poddruhem čírky Kittlitzovy, ale většina zoologů se domnívá, že jde o dva různé druhy.
Svatojánský proudník tráví většinu času na zemi a nelétá často; nejčastěji se vyskytuje v párech nebo někdy v malých skupinách mladých ptáků, kteří hledají potravu (plže, brouky a jiné bezobratlé) na pastvinách nebo v polopouštních oblastech.
Hnízdění probíhá po celý rok, ale hlavně v období sucha, od konce září do ledna. Hnízdo je na zemi, kam snáší dvě vejce. Po opuštění hnízda se mladí ptáci v malých skupinách pohybují po celém ostrově.