Racek chechtavý (Larus fuscus) je velký racek, který hnízdí na atlantickém pobřeží Evropy. Je tažný, zimuje od Britských ostrovů na jih až po západní Afriku. Pravidelně v zimě navštěvuje východní pobřeží Severní Ameriky, pravděpodobně z hnízdní populace na Islandu.

Tento druh se rozmnožuje v koloniích na pobřeží a v jezerech. Hnízdo si staví na zemi nebo na útesu. Obvykle snáší tři vejce. V některých městech tento druh hnízdí ve městech, často s racky sleďovými.

Jsou podobně velké, ale o něco menší než racek sleďový. Taxonomie skupiny racků sleďových a racků malých je velmi komplikovaná. Různé autority rozeznávají dva až osm druhů. Tato skupina má prstencovité rozšíření na severní polokouli. Rozdíly mezi sousedními formami v tomto kruhu jsou poměrně malé, ale v době, kdy je okruh uzavřen, jsou koncoví členové, racek sleďový a racek chechtavý, jasně odlišnými druhy.

Jediný druh, se kterým by mohl být v Evropě zaměněn, je racek chechtavý. Racek menší je menší pták, má štíhlejší postavu, spíše žluté než narůžovělé nohy a menší bílá "zrcátka" na koncích křídel.

Zobák je žlutý s červenou skvrnou. Když mláďata klovou červenou skvrnu, dospělí je krmí regurgitací. Jedná se o dědičné chování, kterému se říká fixní akční vzorec nebo uvolňovač.