Delfín křižák, Lagenorhynchus cruciger, je ve srovnání s ostatními delfíny malý a široký. Žije pouze ve velmi chladných vodách Antarktidy. Věda ho znala až po jeho kresbě z roku 1820. Vědci dosud prozkoumali pouze šest delfínů přesýpacích. V místech, kde žijí, se obvykle lodě nevyskytují. Průměrná teplota vody, ve které žijí, je 0,1-0,3 stupně Celsia.
Delfín přesýpací je černobílý, a proto se mu říkalo "mořský skunk". Na každé straně má bílou skvrnu, která trochu připomíná tvar přesýpacích hodin. Odtud pochází jeho jméno.
Dospělý jedinec měří asi 1,8 m a váží 90-120 kg. V jeho oblasti se vyskytuje pouze jeden další delfín, který je stejně malý. Delfíni přesýpací se obvykle zdržují ve skupinách po 5-10 jedincích. Jednou byla zaznamenána skupina 60 jedinců. Rádi se vozí na přídi lodí. Obvykle jsou s nimi i plejtváci obrovští. Předpokládá se, že se živí malými rybami, korýši a olihněmi. Mají kuželovité zuby, které pravděpodobně používají k rozbíjení krunýřů korýšů.
Delfín přesýpací se zdržuje v Antarktidě. Někteří byli pozorováni na jihu Nového Zélandu a v Chile.