Pipistrellus pipistrellus je malý netopýr s velmi rozsáhlým areálem výskytu ve většině Evropy, severní Africe, jihozápadní Asii a pravděpodobně i v Koreji. Je to jeden z nejběžnějších druhů netopýrů na britských ostrovech.

Je dlouhý 3,5-4,5 cm, rozpětí křídel je 19-25 cm a má hnědou srst. Vyskytuje se v lesích a na zemědělské půdě, ale také ve městech, kde hnízdí na půdách a v budovách.

V roce 1999 byl dudek chocholatý rozdělen na dva druhy na základě echolokačního volání o různých frekvencích. Dudek chocholatý používá volání o frekvenci 45 kHz, zatímco dudek sopránový echolokuje na frekvenci 55 kHz. Od té doby byly zjištěny i další rozdíly, a to ve vzhledu, prostředí a potravě.