Zmijovití (Causinae), obecně známí jako "noční zmije", jsou podčeledí jedovatých zmijí vyskytujících se v subsaharské Africe. Čeleď je monotypická, protože má pouze rod Causus. Existuje šest druhů.
Noční zmijovci dorůstají délky 60 až 90 centimetrů (24 až 36 palců). Obvykle mají tmavě šedou, světle šedou, světle hnědou nebo černou barvu s šedými nebo černými skvrnami.
Přestože se jim říká noční, jsou obvykle aktivní ve dne, ale někteří i v noci. Když jsou napadeny nebo vyrušeny, obvykle se svinou a začnou na svého nepřítele syčet, aby ho vyplašily. Někteří mohou zvednout hlavu a krk nad zem a s vyplazeným jazykem se pohybovat směrem k zemi podobně jako kobra.
Živí se hlavně ropuchami a žábami, ale existují zprávy o tom, že někteří noční motýli sežerou téměř vše, co najdou, dokud nejsou schopni spolknout další potravu.